Dagens boktips! - böcker med ett budskap om LIVET

Dagens boktips är en återblick på böcker som för mig har ett budskap om det vi kallar livet.  Livsvillkor, vänskap, sorg och sjukdom som kan drabba oss. Det finns yttre faktorer vi inte kan påverka som den omgivning vi växer upp i, men förhållningssättet är vårt eget val. Sanning, fiktion - böcker för barn, ungdom och/eller vuxna - i böckernas värld finns det mesta att reflektera över.

Böcker om vänskap och saknad -  ungas känslor i nutid och dåtid

  1. Detektiven Rivaldo: Klient-X av Ian Iverson.

En samtidsberättelse som står nära många av dagens ungdomar och det finns en hel del att reflektera över för både unga och föräldrar. Anar att det snart dyker upp en fortsättning med namnet Detektiven Rivaldo: Legosoldaten.

  1. Pestblommor av Mats Strandberg

Här tränger mörka hemligheter fram ur det förflutna och ingenting är som det ser ut att vara. Guds straff svävat över dem och när pesten tar sin plats i byggnaden börjar dolda hemligheter framträda allt mer och sanningen dras fram i ljuset.

      3.  Varsel av Sofia Weiss

Den andra boken om Moa. En känslosam berättelse om vänskap, att närma sig sina rädslor och att våga dela med sig av dem till andra.

Böcker om kost och hälsa.

  1. Stora diabetes kokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker av Birgitta Höglund och Lars-Erik Litsfeldt.

För många av oss handlar vår livsstil inte om att sköta och behandla sin diabetes utan vad vi kan göra för att längre fram i livet slippa drabbas av sjukdomen. Här finns flera olika tips på vägen mot en bättre hälsa.

  1. Den goda maten av Henrik Ennart och Charlotte Fredriksson 

Olivolja, bröd och vin är tre grundpelare i Medelhavets kost som följt med ända sedan antiken. Boken är fylld av recept och fantastiska bilder av maten, landskapet och befolkningen.

  1. Hela livet - en läkares erfarenheter om hälsa, forskning och vardagens utmaningar av Anders Rosengren 

Här vävs livsfrågorna samman med små konkreta tips som gör det lättare att hantera vardagen. En bok om hur stress och motion påverkar varandra, hur dygnsrytmen kopplas till åldrande och hur synen på tillvaron i stort färgar matvanorna.

 Böcker om att hitta en mening i livet

  1. Moderfloden av Astri Kleppe

En tragisk familjehistoria som utspelar sig i en mörk tid. En berättelse om Estland och det estniska folket och hur ett folk som tappar sin identitet försöker hitta nya sätt att uttrycka sig. Med kriget i Ukraina och allt våld som vi möter i nyhetssändningarna varje dag, så blir det som borde vare ett tidsdokument till en påminnelse om den vardag som många har upplevt och som många fortfarande upplever.

  1. Skål för en groda av Helena Josephson 

En bok om diagnosen lymfom och om hur allt stannar till för en stund, men under sin cytostatikabehandling upptäcker författaren att livet går vidare. Med hjälp av ett salutogent synsätt kan hon slutligen lämna sitt att-vara-sjuk-och-i behandling-jobb och gå tillbaka till sitt arbete. Berättelsen förmedlar ett lugn, ett hopp och en positiv känsla om att allt skall ordna sig till slut.

  1. Medveten närvaro – hitta lugnet i livet  av Eva Gussarsson

Medveten närvaro handlar inte om några stora uppoffringar. En lugn promenad, ett skogsbad där du sköljs av skogens alla dofter och ljud eller små medvetna närvaro- och andningsövningar. Ändå kväver det handling, insikt och förståelse.

 

Jag avslutar dagens boktips med samma uppmaning som Eva Gussarsson fick med sig av sin mamma.

"Man ska vara snäll med sig själv så länge man har sig"

😊 Länkar till mina bokrecensioner

1. Detektiven Rivaldo: Klient-X av Ian Iversen
2. Pestblommor av Mats Strandberg
3.  Varsel av Sofia Weiss 

1. Stora diabetes kokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker av Birgitta Höglund och Lars-Erik Litsfeldt.
2.  Den goda maten av Henrik Ennart och Charlotte Fredriksson 
Hela livet - en läkares erfarenheter om hälsa, forskning och vardagens utmaningar av Anders Rosengren.  

Moderfloden av Astri Kleppe
Skål för en groda av,Helena Josephson
Medveten närvaro – hitta lugnet i livet  av Eva Gussarsson

ISBN: 9789113115481

Flera av böckerna finns som ljud och e-böcker.
Visa fler inlägg