En söndag i februari med Medveten närvaro – hitta lugnet i livet av Eva Gussarsson

Februari månad och det känns viktigt att 2023 blir ett bra år. Många yttre faktorer kan vi inte påverka men vi vet alla att sömn, återhämtning, motion och rörelse är viktiga. Men vi vet också att hjärnans belöningssystem, tankar, känslor, självkänsla och det sociala trycket spelar en stor roll för att hitta helhet och balans i livet. Helheten är viktig, för hur lätt är det inte att bägaren rinner över.

Jag har under mina studier och mitt yrkesliv läst många böcker om hur vi hittar den här balansen och jag vet också att det inte är helt enkelt. Våra personligheter spelar en stor roll och precis som Eva Gussarsson skriver i den nyutkomna boken Medveten närvaro – hitta lugnet i livet så handlar det om acceptans och att sluta föra krig mot tillvaron. Medveten närvaro är ett sätt att lära känna sig själv och att förstå sig själv och sina egna behov och då är det viktigt att acceptera att jag är jag.

Medveten närvaro handlar inte om några stora uppoffringar. En lugn promenad, ett skogsbad där du sköljs av skogens alla dofter och ljud eller små medvetna närvaro- och andningsövningar. Ändå kväver det handling, insikt och förståelse.

Jag har skrivit många inlägg om att hitta en balans i vardagen, det vet alla ni som följer det jag skriver. Det är lätt att tappa bort sig i all stress och därför viktigt att stanna upp och njuta av det vi har omkring oss. "Carpe Diem" börjar kanske bli uttjatat men "tunc Capere" (fånga tiden eller ta den enligt goggles översättning) är lika viktigt och alltid lika aktuellt. Visst är det skönt att kunna drömma sig tillbaka till stunder där vi stannat upp och observerat, iakttagit och upplevt. Kanske en solig dag i en skogsglänta med doft av granbarr, mossa och med varma smultron på ett strå.

Medveten närvaro – hitta lugnet i livet är en bok med enkla, inspirerande verktyg och övningar. Det är en bok som jag vill läsa lugnt i min egen takt, ord för ord, övning för övning och kapitel för kapitel. Den har en vacker design av Moa Edlund med illustrationer från Shutterstock i ett dovt men ändå påkallande färgval och mönster. Under mina studier i beteendemedicin och hälsopsykologi var jag med i en forskning på Mittuniversitet i Östersund. Vi skulle varje dag stanna upp mentalt och träna kroppslig avspänning enligt vissa instruktioner och allt rapporterades sedan in digitalt för analys. Till övningarna fick vi små gröna och runda klistermärken som vi skulle fästa på våra klockor. Prickarna påminde och påkallade till handling. På samma sätt kan den här boken ligga framme som en rosa prick och uppmana till medveten närvaro, reflektion och eftertanke.

Passar bokens övningar för alla?
Nja i boken finns ett ……
PS
"Det finns tillfällen då man bör vara försiktig med att börja träna medveten närvaro. Om du är i psykisk obalans eller får ångest, prata med en läkare först."

Stanna upp, ta några lugna andetag och känn hur kroppen stillar sig.
Så enkelt kan det vara men det är ändå effektivt. 

Att träna medveten närvara skall vara som att borsta tänderna skriver Eva Gussarsson. Regelbunden träning ger en hel del positiva hälsoeffekter både fysiskt och mentalt visar studier.

Tack! Eva Gussarsson för en viktig bok med intressanta övningar för personlig omvårdnad - en bok som manar till både handling och reflektion.

Jag avslutar den här söndagsbetarktelsen med samma uppmaning som författren fick med sig av sin mamma.

"Man ska vara snäll med sig själv så länge man har sig"

Medveten närvaro – hitta lugnet i livet
Författare: Eva Gussarsson
ISBN: 9789155271596
Utgivningsdatum: 2023-01-02
Förlag: Bokförlaget Semic

 

(null)

𝐉𝐚𝐠 𝐦å𝐬𝐭𝐞 𝐯𝐚𝐫𝐚 𝐞𝐧𝐬𝐚𝐦 
𝐭𝐢𝐨 𝐦𝐢𝐧𝐮𝐭𝐞𝐫 𝐩å 𝐦𝐨𝐫𝐠𝐨𝐧𝐞𝐧 
𝐨𝐜𝐡 𝐭𝐢𝐨 𝐦𝐢𝐧𝐮𝐭𝐞𝐫 𝐩å 𝐤𝐯ä𝐥𝐥𝐞𝐧. 
𝐔𝐭𝐚𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦

- 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐭𝐫ö𝐦𝐞𝐫 -
Kommentera här: