basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Sommarpicknick med äggsallad

Publicerad 2019-06-30 08:40:00 i Allmänt, Hälsa, Paleo/Lågkolhydratkost, Viktväktarna,

Sommar och picknick hör ihop. Soppa, sallad och smörgåsar är våra favoriter och jag söker alltid efter nya varianter som är enkla, praktiska och goda. Jag mår inte bra av att äta 100 % paleo, men eftersom jag vill äta enkel ren mat så följer jag ofta, med små ändringar, recepten hos Undervarttak.se där Jenny och Magnus har ett eget paleoskafferi. 
 
Deras äggsallad passar till mycket, men den här tiden på året är den en kanonbra utflyktsmat som kan ätas på bröd eller på ett salladsblad. Jag fyller den i en burk med tätt slutande lock, packar den i kylväskan och lägger sedan salladen på Runda Björns tunnbröd. På lunch eller kvällsbuffén går det att fylla upp den i ett mindre glas tex. snapsglas och garnera lite extra. Som förrätt kan man byta ut baconen mot matjessill och lägga till lite hackad dill.
 
Här är grundreceptet på undervårttak
Skillnaden mellan recepten är att deras är gjort på vanligt bacon och med en större mängd hemgjord majonnäs.
 
Äggsallad på mitt sätt.
Receptet är för 2 personer som lunch Men räcker till fler som buffemat.
 
6 hårdkokta ägg                          
1 frp. kycklingbacon 100 g        
2-4 tsk vanlig majonnäs i burk eller tub                   
2-4 tsk lättyoghurt eller Larsas yoghurt 0 % fett
10 små tomater eller 2 vanliga                               
1 finhackad rödlök                                                    
Finhackad gräslök efter smak                               
Salt, gärna havssalt
Svartpeppar
(Örtsalt)
 
Koka äggen och hacka i bitar, stek bacon i bitar, hacka rödlök och gräslök. Skiva och skär tomaterna i mindre bitar. Blanda allt i en skål med majonnäs och yoghurt. Mer majonäs eller yoghurt om du vill ha den krämigare. Salta, peppra och smaka av. Jag tillsätter gärna lite örtsalt. 
 
5 sp om du använder den mindre mängden majonnäs, annars 1 sp extra för varje tsk majonnäs.
Runda björns tunnbröd eller Finn Chrisp knäcke passa bra till. 1 sp/skiva. Bönbröd går också bra om du gillar det.
 
Uppdaterar nu inlägget med ett recept på äggsalladen med matjesill. 
Äggsallad med matjessill.
125 g matjessill (jag använde Eldorados) 11 sp
8 kokta ägg
1 röd lök
Gräslök
Dill
2 tomater 
2 tsk majonäs (vanlig) 2 sp
2-6 tsk lättyoghurt tex. Larsas yoghurt 0% fett.
(rivet citronskal om du tycker om det)
Hacka allt i små bitar som till gubbröra. Smaka av med peppar, salt och gärna en örtkrydda. Jag använder Alphanärings havsörtsalt och salladskrydda.
13 sp för hela satsen. 2 sp/2 skivor för fullkornsbrödet. 2 Runda Björnens tunnbröd eller 2 Finn crisp knäckebröd ger samma points. 
Hos oss ger det här lunch för 3-4 personer. Äggsalladen ger 3 sp /portion vid 4 portioner +2 bröd är 5 sp. Kan naturligtvis ätas på salladsblad eller med bönbröd för den som vill det (blir minst sp).
Perfekt till midsommar och julborden.
 
(null)
 
Trevlig picknick!
 
 

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela