Pestblommor av Mats Strandberg

För några år sedan lyssnade jag på Mats Strandberg när han berättade om sitt författarskap och de böcker han då gett ut. Kort därefter läste maken Färjan och Konferensen och utifrån hans sammanfattning av böckerna så kom jag fram till att de inte passar mig. Skräck och fantasy finns mycket sällan på min läslista, även om jag vet att det är en mycket omtyckt genrer.

När jag fick möjlighet att förhandsläsa författarens ungdomsbok Pestblommor så tog jag ändå chansen att bredda mitt läsande. Boken finns nu ute i handeln. Handlingen fångade mig helt och jag önskar att den filmatiseras precis som Cirkeln, första delen i den hyllade ungdomsserien Engelforstrilogin som Mats Strandberg skrev tillsammans med Sara BergmarkPestblommor vänder sig till yngre läsare och den rekommenderade läsåldern är 12-15 år. 

Året är 1710 när världen förändras för Magdalena. Hon är femton år gammal och bor med mor, far och lillasyster Ebba i en stor våning på Riddarholmen i Stockholm. Pesten brer ut sina svarta vingar över de fattigas kvarter och kyrkklockorna ringer allt oftare för de dödas själar. Plötsligt drabbar sjukdomen människor i de nära kvarteren och när hennes egen mamma insjuknar är katastrofen ett faktum. Moderns ansikte blir blekt och svettigt och när bölderna dyker upp och läkaren försöker bränna bort dem hörs moderns skrik eka genom våningen. Skriken tränger in i Magdalena kropp och hon ber till Gud att hon skall slippa höra dem. Gud hör bön, skriken tystnar och nästa morgon är hennes mamma död.

Den tystnad som tar över i våningen skrämmer nu Magdalena mer än moderns skrik och hon kan inte släppa känslan av att det är hennes böner som dödat. Magdalena är helt på det klara med att det resulterar i att fadern skickar de båda systrarna till moster Katarina och hennes styvson på slottet Svartdamm. Katarina är moderns tvillingsyster och hennes man baron Isencrantz har ett år tidigare stupat på ett slagfält i Poltava.

Flickorna vistelse i Svartdamm blir en tid av hårt arbete, lite mat och mosterns gudstro ligger som en förbannelse över dem. När Magdalena en natt möter sin kusin Axel i en av slottets korridorer får hennes liv ett nytt skimmer, men mörka hemligheter tränger fram ur det förflutna och ingenting är som det ser ut att vara. Guds straff svävat över Svartdamm och när pesten tar sin plats i byggnaden börjar de dolda hemligheterna framträda allt mer och sanningen dras fram i ljuset.

"Att hata någon så mycket var som att dricka gift varje dag"

Strandberg har själv inspirerats av Stephen King i sitt skrivande men han vill också hylla Virginia Andrews och Maria Gripe med den här boken. Deras böcker Den hemliga trädgården och Den oändliga historien påverkade honom när han stod på tröskeln mellan barndom och det övre tonåren. Magi och förbjuden kärlek kan göra tonårsvärlden lite mer spännande. Eftersom jag inte läst någon av Mats Strandbergs tidigare böcker så kan jag inte jämföra om språket skiljer sig från hans böcker för vuxna, men Pestblommor är skrivet med enkelt, lättläst och välskrivet språk.

Författaren fick sitt stora genombrott med världssuccén Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld, Nyckeln) som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Den första delen nominerades till Augustpriset och hyllades av en enig kritikerkår. 2015 kom hans första skräckroman, Färjan, som också den hyllats av kritiker och läsare och den har sålts till ett flertal länder.

Pestblommor kan användas i skolan inom flera ämnen som tex biologi, religionskunskap, bild, geografi, historia och samhällskunskap. Den kan användas som fristående lektionsstoff eller som överskridande ämnesarbete. På förlaget Rabén & Sjögrens hemsida finns en utförlig lärarhandledning av David Renklint.

Mitt utforskande i barn- och ungdomsböckernas värld visar än en gång att många böcker för yngre läsare kan vara intressanta över de angivna läsåldrarna. 

 

(null)

 

Pestblommor
Författare: Mats Strandberog
ISBN: 9789129740837
Utgivningsdatum: 2023-09-15
Förlag: Rabén & Sjögren

Boken har fina illustrationer av Elin Eplet Sandström.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: