Att baka surdegsbröd - en livsstil

Nu har jag matat och skött min surdeg i några månader och minst en gång i veckan har vi haft nybakat surdegsbröd. Limpor, baguetter och småbröd, alla med riktigt bra resultat. Jag har provat några olika recept men alltid använt samma surdeg på råg och vete. Att sköta en surdeg och baka bröd blir lite som en livsstil när man en gång börjat. Både matning, degsättning, utbakning och jästider behöver planeras i förväg, men när man väl hittat sina rutiner och recept så fungerar det väldigt bra.
 
 
 
 
 
Degen i det här receptet från Mitt Kök bakar jag ut till två bröd och lägger dem i mindre bakformar. Jag följer receptet med jästider och ugnsvärme och gräddningstiden blir 30 minuter i min ugn. Bröden skär jag sedan på skärmaskin till 44 skivor med kanterna ( som vi tycker är godast).
 
För Viktväktare: Brödet innehåller inget socker och inget fett och jag räknar bara den  mjöl som används. Sedan är det skivornas tjocklek som avgör antalet sp. Här räknar jag med att  jag använt cirka 1 kg mjöl med surdegen inräknat och för 44 skivor blir det 2 sp/skiva.
Här är ett bra och enkelt recept från Mitt kök: https://mittkok.expressen.se/recept/surdegsbrod-3/
Visa fler inlägg