basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Att baka surdegsbröd - en livsstil

Publicerad 2018-06-29 15:05:00 i Allmänt, Hälsa, Viktväktarna,

Nu har jag matat och skött min surdeg i några månader och minst en gång i veckan har vi haft nybakat surdegsbröd. Limpor, baguetter och småbröd, alla med riktigt bra resultat. Jag har provat några olika recept men alltid använt samma surdeg på råg och vete. Att sköta en surdeg och baka bröd blir lite som en livsstil när man en gång börjat. Både matning, degsättning, utbakning och jästider behöver planeras i förväg, men när man väl hittat sina rutiner och recept så fungerar det väldigt bra.
 
 
 
 
 
Degen i det här receptet från Mitt Kök bakar jag ut till två bröd och lägger dem i mindre bakformar. Jag följer receptet med jästider och ugnsvärme och gräddningstiden blir 30 minuter i min ugn. Bröden skär jag sedan på skärmaskin till 44 skivor med kanterna ( som vi tycker är godast).
 
För Viktväktare: Brödet innehåller inget socker och inget fett och jag räknar bara den  mjöl som används. Sedan är det skivornas tjocklek som avgör antalet sp. Här räknar jag med att  jag använt cirka 1 kg mjöl med surdegen inräknat och för 44 skivor blir det 2 sp/skiva.
Här är ett bra och enkelt recept från Mitt kök: https://mittkok.expressen.se/recept/surdegsbrod-3/

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela