Sommarläsning - De drabbade av Karin Wahlberg

Sommaren är verkligen en bokläsartid. Att promenera eller sitta i solen med en stickning och en ljudbok i högtalarna är en sysselsättning som passar mig.  Efter fem dagar i en liten husvagn har jag för en gångs skull haft massor av tid till att lyssna till mina favoritförfattare. Jag tar mig tyvärr mindre tid till att skriva om dem, men här kommer en av mina senast lästa sommarböcker.

 

"De drabbande" av Karin Wahlberg

Under en av vårens digitala "Bokens afton" mötte jag Karin Wahlberg när hon berättade om sitt författarskap och om sina böcker. Hon har skrivit ett flertal böcker bara under de senaste tio åren och jag tidigare läst några av dem. Karin Wahlberg är gynekolog och förlossningsläkare, men i början av 2015 fick hon ett eget cancerbesked och i boken "Cancerland -tur & retur" skriver hon om livet som läkare och patient. I den här serien får vi följa kommisarie Clas Classon när  han och hans familj precis flyttat till Lund och Classon får sitt första jobb där att utreda.

 

I den skånska bokskogen i Dalby hittas en kvinna död. Hon är svårt misshandlad och kroppen innehåller dessutom Fentanyl. Är hon själv missbrukare eller vem eller vilka har tillgång till det receptbelagda preparatet? Den mördade Carolina Broms arbetar som sjukvårdsstrateg och tar många viktiga beslut i sitt arbete. Beslut som inte alltid är så lätta att ta och som kan påverka människor som har behov av vård och omsorg i sin vardag. Vården och omsorgen om de sina löper som en röd tråd i hela boken. Claes fru Veronica arbetar på kirurgkliniken i Malmö och möter sina yrkesutmaningar och dottern Klara kämpar för att hitta sin plats i den nya klassen, vilket inte visar sig vara det lättaste.

 

Jag läste boken med stort intresse, men den breda informationen och alla målande beskrivningar gjorde att jag ibland kom bort från själva utredningsarbetet. Visst kan kringinformation ofta fördjupa en utredning i en spännande bok men den kan också göra så att handlingen och spänningen drunknar eller åtminstone får sig en riktig kallsup. Språket har också en stor betydelse för mig och texter som här, med för många "detta", "denna"  och "sådana" blir ibland lite irriterande men jag försöker lära mig att lägga den petitessen åt sidan, för det är säkert bara jag som reagerar på det. Jag hade samma problem på universitetet med uppsatsskrivare som använde samma språk. 

 

En bra och trovärdig bok som är skriven av en skicklig författare som har kunskap och livserfarenhet när det gäller människor, vård och omsorg om sig själv och de sina.

 Läs den!

 

De drabbade av Karin Wahlberg
Utgiven             2020
ISBN                   9789146236030
Sidor                   414

 

 Jag återkommer snart med fler boktips.

(null)

Åstön - midsommardagen 2020

Visa fler inlägg