En vecka tillsammans med Kung Liljekonvalje av dungen av Maria Lang

Förra veckans betraktelse blev än en gång försenad. Den här gången på grund av årets bokinstagramträff för författare och bokbloggare. I fjol bjöd författaren Kristina Dowling in till träff när hon var hemma på besök från Irland. I år stod Carina Westner för värdskapet och jag har tidigare recenserat hennes ljudbok Mordet på min mamma här. Med på träffen var också författarna Gabriella Ullberg Westin, Cecilia Ekhem och Maria Arell. Jag har skrivit här om några av deras böcker. Se länkar i slutet av inlägget.

"Kung Liljekonvalje av dungen,
kung Liljekonvalje är vit som snö,
nu sörjer unga kungen
prinsessan Liljekonvaljemö."

I dagens betraktelse fortsätter jag att sticka emellan med en äldre deckare av Maria Lang, den här gången Kung Liljekonvalj av dungen. Det är riktigt roligt att vara tillbaka i Skoga och möta Christer Wijk och flera andra välbekanta skogabor. Efter vårens besök på deckarfestivalen som anordnades av Nora i samverkan med @deckarakademin så känns det extra roligt att läsa boken igen. Jag blir lite peppad att läsa om fler av hennes  böcker och än en gång se filmerna som kom 2013. 

Den här boken handlar om Anneli som dagen före sitt bröllop försvinner spårlöst  Några dagar senare hittas hon mördad och Christer Wijk som kommit hem för att vara gäst på bröllopet får istället ett nytt fall att lösa. Ett förbryllande mysterium som slutar med två begravningar i stället för ett bröllop. Jag har inte läst alla Maria Langs böcker men Kung liljekonvalj av dungen är absolut en av de bättre. En riktigt klurig pusseldeckare där de pladdrande skvallersystrarna Petrén är ett roande inslag. Här finns ingen Puck Bure men Christer Wijk klara galant av att själv lösa det mystiska fallet.

Det kommer nya intressanta böcker varje dag, men det känns ibland viktigt att gå tillbaka och läsa de författare som var ingången till mitt läsintresse. Flera av deras böcker är serier som jag troligtvis inte kommer att läsa om på grund av att de tar för mycket av min tid, men de lever fortfarande med i min bokvärld. Vilhelm Moberg, Per Anders Fogelström, Moa Martinsson, Sigge Stark (Signe Björnberg) Bernard Nord och Alice Lyttkens som några exempel av alla svenska författare som jag läste i min ungdom. Den tidens populärlitteratur var min väg in i vuxenvärlden på samma sätt som internet ger en bild av människans verklighet till dagens ungdomar.

Dagmar Lange (Maria Lange) föddes den 31 mars 1914 i Västerås och dog i oktober 1991 i Nora. Hon ligger begrav på Nora kyrkogård.

Kung liljekonvalj av dungen
Författare: Maria Lang
ISBN: 9789113091761
Utgivningsdatum: 2018-11-23
Förlag: Norstedts

Finns som ljudbok och e-bok. Ljudboken inläst av Charlotta Åkerblom.

(null)

Boken kom ut 1957. Mitt exemplar utgavs 1960.

 
Blomsteraffären, kyrkan och stadshotellet har alla en viktig roll i Maria Langs Kung Liljekonvalje av dungen.
 

Fredagen ägnades åt en heldagstur med mamma som fyller 90 år till hösten. Vi besökte platser som prästgården i Borgvattnet, Döda fallen i Ragunda, Thailändska paviljongen i Bispgården och Vätta berget i Liden. Några hade vi besökt tidigare och några var helt outforskade för oss.
 
Vilda bebin forsätter att utforska omgivningen och när pappa arbetar på huset följer han varje del i arbetet.
 
 
Veckans boktips från min altan är Birgitta Gunnarsons böcker. Alla tre fristående men inom samma tema. Välskrivna berättelser om kvinnor med livserfarenhet där fokus sätts på livsval och förändring. De knyts sedan samman till ett lyckligt slut, precis som en bra feelgoodroman skall ha, men utan att allt blir för sockersött och tillrättalagt.

 "Man vet inte vad man kan…..förrän man har försökt."

 
Veckans promenader runt min lilla sjö bjöd på kvällssol och "stilla ro".

 Ny vecka nya upplevelser. 

Trevlig vecka!

 

Mordet på min mamma av Carina Westner

När vi fallet av Gabriella Ullberg Westin

Mörkret under ytan av Gabriella Ullberg Westin

Om elden tar oss av Cecilia Ekhem

Äktenskapspakten av Maria Arell