Där vassen viker av Linda Edgarsson

Uppstartskvällen för Låna & Läs 2022/2023 bjöd på många intressanta lästips. En av dem som jag bidrog med var Där vassen viker av Linda Edgarsson. 

Här kommer min minirecension av boken:

Hilda är en tjugofemårig torpardotter från Småland. Hon är tystlåten och går mest för sig själv. När husbondens son friar till henne säger hon nej och tvingas då lämna barndomstorpet.

Hennes faster Anna ber om hjälp på gården Sjölund och Hilda åker dit. 

Som barn tillbringade hennes familj jularna på Sjölund, men efter en tragisk drunkningsolycka har hon inte satt sin fot i fasterns hem. Hon minns Annas fosterson Erik som en illbatting, men möter nu en mycket stilig vuxen man. Hilda som lovat sig själv att aldrig förlåta honom dras mot sin egen vilja in i en mardröm.

Det här är sent 1800-tal och Linda Edgarsson ger fina miljöbeskrivningar och en trovärdig gestaltning av torparlivets arbete, orättvisor och nöd. 

Här finns det onda, spriten, kvinnoförtrycket, lögnerna och sveken, men vi möter också godheten med kärlek, vänskap, passion och medmänsklighet.

Hildas liv formas utifrån dåtidens moral och omgivningen krav...

.....men den största och viktigaste frågan måste hon själv ta ställning till. 
Väljer hon Kärleken eller Tryggheten?

"Nere vid sjön går vassen från gul till grön och i gryningen hörs koltrastens sång"

Jag hade lite svårt att komma in i boken först och funderade på hur författaren tänkte när hon började skriva den här berättelsen. Men sedan lästa jag att allt började med en misslyckad släktforskning och en ung släkting som åkte till Amerika. Hon började skriva några rader om sin egen släkt men allt slutade med en helt annan kärlekshistoria som inte gav henne ro förrän hon skrivit den till slutet.

Där vassen viker är Linda Edgarssons debutroman och en riktigt bra debut tycker jag.

Där vassen viker
Författare: Linda Edgarsson
Utgivningsdatum: 2022-04-20
Förlag: Bookmark Förlag
ISBN: 9789189393370

(null)

Visa fler inlägg