Livet ut - Tresamheten av Ingela Wadbring

Och livet bara pågår är den första delen i Ingela Vadbrings serie Tresamheten. Den handlar om kärlek mellan människor som vandrat några mil på livets väg och som bär med sig en välfylld ryggsäck. Författaren Ingela Wadbring arbetar på Mittuniversitetet här i Sundsvall. Hon har också skrivit läroböcker och artiklar inom det facklitterära området.

När Marija åker på konferens till Svalbard träffar hon Iosif, mannen som hon bara vågat drömma om. Mogen, välklädd och mycket trevlig. Efter år av ensamhet börjar hon sakta hoppas på en ny relation och plötsligt bli hennes vardag med arbetsledning och personalproblem enklare att ta sig igenom. Men ingenting blir riktigt som hon hoppats på, för i hans liv finns multisjuka Almira, kvinnan som han lever med och som han inte är beredd att lämna. Plötsligt ställs Marija inför frågeställningar om sina egna normer, samhällets normer och vad som händer om de utmanas. I samtal med sin bäste vän SiS kastas hon runt i sin uppfattning och hennes ambivalens blir till en känslomässig bergochdalbana.

I den andra delen Tre liv utökas deras komplicerade livspussel med ännu fler bitar som skall passa in i mönstret. Dottern Sofia, barnbarnet William och vännen SiS finns fortfarande kvar i Marija liv när hon nu ett år senare flyttat till en ny lägenhet i Stockholm. Tillsammans med Iosif försöker hon bygga upp en fungerande livsstruktur där torsdagar och varannan helg blir deras livselixir. Iosif bor fortfarande kvar med Almira och hennes assistenter i den vackra villan i bostadsområdet Kummelnäs. En dag får Iosif ett samtal som påverkar dem alla.

Det här är relationsromaner med många viktiga samtal där författaren använder ett mycket strikt och välskrivet språk. En röd tråd genom hela serien är frågan, vad händer när någon blir sjuk i en familj och vad händer med den livspartner som står bredvid? I del två tillkommer nya faktorer som påverkar seriens huvudkaraktärer på flera sätt och jag har varit riktigt nyfiken på hur relationerna utvecklas och hur Ingela Wadebring slutligen knyter ihop Iosifs och Marijas liv i trilogins sista del. 

Nu har jag precis avslutat den tredje boken och vet svaret. 

I Livet ut har Almira nu gått bort och Iosifs dotter Joline har funnit sig till rätta hos sin nyfunna pappa. Livet går vidare och tillsammans med Marija planerar han för ett familjeliv. De köper ett hus och drömmer om ett litet enkelt bröllop med några av deras närmsta vänner. Relationen till Jolines mamma fungera bra och hennes andra dotter följer också ofta med sin syster till det nya växelvisa boendet hos Iosif. Marijas relation till sin egen dotter Sofia har aldrig varit riktigt bra och med de nya barnen i huset blir det mer tydlig för henne. Barnbarnet  William har skaffat en flickvän men Sofia uppskattar henne inte, vilket Marija har svårt att acceptera. Jolines mamma har också en ny pojkvän som inte håller samma stil och klass som Iosif och båda känner sig obekväva när de träffas. Mitt i den vardagsnära skildringen möts här olika personligheter, livsstilar, politiska åsikter och skillnader i människosyn. 

Böckerna väcker många olika känslor och flera av dem dröjer sig kvar. Det här är berättelser om kärlek och vänskap, värderingar och normer, men också om känslor som väcks och känslor som blir kvar, sorg, skuld, ansvar, tillit och lojalitet. Det är inte alltid så enkelt som att låta antingen hjärta eller hjärna bestämma, här finns många aspekter att vrida och vända på. 

Tycker du om att läsa om relationer och följa med i förtroliga samtal där viktiga frågor ställs på sin spets? Läs då hela Ingela Wadbrings serie Tresamheten

Böckerna kan läsas fristående men mitt tips är att börja med den första delen.

"Ingela Wadbring bor i Alingsås men arbetar sedan många år som professor i journalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Förutom skönlitteratur har hon gett ut en stor mängd facklitteratur. Hon är också verksam som konstnär och har deltagit på flera utställningar."  (akademibokhandeln.se)

(null) 

Livet ut
Författare:
 Ingela Wadbring
ISBN: 9789189199071
Utgivningsdatum:  2024-01-21
Förlag: Hoi Förlag AB

Tre liv 
Författare: Ingela Wadbring
ISBN: 9789189199064
Utgivningsdatum: 2023-01-21
Del 2 i serien: Tresamheten
Förlag: Hoi Förlag AB  

Och livet bara pågår
Författare: Ingela Wadbring
ISBN: 9789189199057’
Utgivningsdatum: 2022-01-21
Del 1 i serien: Tresamheten
Förlag: Hoi Förlag AB


 
 
 
Visa fler inlägg