Äppelkaka bakad med kvarg - ett lättare alternativ

Mitt tidigare beslut om att fika mer, gör att det alltid behövs en buffert i frysen. Gubben älskar wienerbröd och köper gärna några när han handlar till helgen, men eftersom det inte är något för mig så provar jag mig fram med andra alternativ. Under julhelgen gjorde jag en kaka med hallon och saffran och när jag hittade samma grundrecept som äppelkaka, blev det ett bra val som helgkaka till kaffet för mig. Det här receptet innehåller lite vetemjöl men det ger ju oftast det godaste brödet.
 
Ä P P E L K A K A

Till formen: 1 tsk smör och 1 msk ströbröd 

2 dl vetemjöl 

2 tsk vanillinsocker eller vaniljpulver

4 tsk bakpulver 

 

4 ägg

1 dl sötströ (0,75 dl om du vill ha en mindre söt kaka)

dl vaniljkvarg 0,2 % (alternativt 2 dl naturell kvarg eller Larsas yoghurt)

 

2 äpple

3 tsk kanel

(1-2 tsk strösocker) valfritt. Jag använder naturell kvarg eller Larsas och föredrar äkta sockersmak på äpplena.

1 tsk florsocker 

 

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med margarin och strö i ströbröd. 

Skala och skiva äpplena. Blanda skivorna med kanel och strösocker i en skål eller påse.

Blanda mjöl, vanillinsocker och bakpulver för sig. 

Vispa ägg och sötströ. 

Häll i mjölblandningen och blanda väl.

Rör i kvargen i smeten.

Fyll formen och tryck i äppelskivorna jämt i smeten.

Grädda i ca 30-35 minuter, känn med en sticka när kan kakan är klar. 

Strö över florsocker vid servering. Kakan ger 8-12 bitar. 

 

Det här är min variant på receptet. Strösocker istället för sötströ är ju också ett alternativ.

Grundreceptet har jag tagit från instagramkontot @recept_vv

 

För viktväktare: 💜💙

19 sp för hela kakan med vaniljkvarg och 1 tsk strösocker. 8-12 bitar ger 2 sp/ bit 

17 sp med naturell kvarg 0,2 % fett eller Larsas och 1 tsk socker. 8 bitar ger 2 sp/bit och 12 bitar ger 1 sp/bit.

 


 Några bitar försvann snabbt här, så det var nära att jag glömde fota 😊