Äppelkaka bakad med kvarg - ett lättare alternativ
1 tsk margarin
1 msk ströbröd
2 dl vetemjöl
2 tsk vanillinsocker eller vaniljpulver
4 tsk bakpulver
4 ägg
1 dl sötströ (0,75 dl om du vill ha en mindre söt kaka)
2 dl vaniljkvarg 0,2 % ( alternativt 2 dl naturell kvarg eller Larsas yoghurt)
2 äpple
3 tsk kanel
(1-2 tsk strösocker) valfritt. Jag använder naturell yoghurt eller Larsas och föredrar i stället äkta sockersmak på äpplena.
1 tsk florsocker
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med margarin och strö i ströbröd. Skala och skiva äpplena. Blanda skivorna med kanel och strösocker i en skål eller påse. Blanda mjöl, vanillinsocker och bakpulver för sig. Vispa ägg och sötströ.
Häll i mjölblandningen och blanda väl. Rör i kvargen i smeten. Fyll formen och tryck i äppelskivorna jämt i smeten. Grädda i ca 30-35 minuter, känn med en sticka när kan kakan är klar. Strö över florsocker vid servering. Kakan ger 8-12 bitar.
Det här är min variant på receptet. Strösocker istället för sötströ är ju också ett alternativ. Recepet har jag tagit från instagramkontot @recept_vv
För viktväktare: 💜💙
19 sp för hela kakan med vaniljkvarg och 1 tsk strösocker. 8-12 bitar ger 2 sp/ bit
17 sp med naturell kvarg 0,2 % fett eller Larsas och 1 tsk socker. 8 bitar ger 2 sp/bit och 12 bitar ger 1 sp/bit.
