basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Grönsaksgryta med kikärtor- 80-talet knackar på igen.

Publicerad 2020-03-24 21:19:00 i Hälsa, Viktväktarna,

Tiden går och vi med den. Så har det väl alltid varit, men den tid vi befinner oss i nu är både skrämmande och anorlunda. Gubben och jag försöker leva som vanligt så gott det går, men håller oss hemma den största delen av tiden. När resor och allmänna aktiviteter ställs in finns tid för annat, en positiv aktivitet är då matlagning och framför allt matlagning som tar tid. Jag tycker om långkok och mat från grunden och har precis kokat en stor sats kikärtor och vill dela med mig av ett 80-talsrecept som följt mig i många år.

Tvillingarna fyller 38 år i år och det här receptetet kom till när de var fyra, så året borde vara 1986 eller 1987 om jag räknar rätt. Ett av mina påhitt de här åren var "vegetarisk måndag", så när Ica Kuriren utlyste en tävling med namnet "Gröna Grytan" skickade  jag in ett eget recept efter en idè jag sett några år tidigare i en veckotidning och vann tävlingens andra pris, en stekgryta i gjutjärn. En av jurymedlemmarna var den då mycket populäre skådespelaren Carl Gustav Lindstedt.

Grönsaksgryta med kikärtor
4 portioner
1,5 dl okokta eller 3 dl kokta kikärtor
2 gula lökar
0,5 medelstor purjo
1 paprika, röd eller grön (jag föredrar röd)
1 medelstor morot
Olja til stekning
1 tsk curry eller paprikapulver (i dag gillar jag starkarer kryddning och tar gärna av båda)
1 burk tomater  (400 g) hela eller krossade
1 burk skivade champinjoner  (ibland använder jag även färska)
2 medelstora bananer 
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl creme fraice eller det alternativ som passar dig tex, laktosfritt, havregrädde, kokosmjölk eller matlagningsgrädde 4%
salt och örtsalt efter smak
hackad persilja 

Blötlägg de okokta kikärtorna i 8-10 timmar eller över natten. Koka i 4 dl vatten i cirka 1 timme.  Ett tips är att koka en stor sats och frysa in det som blir över i lite av spadet. Idag finns det ju också många olika märken av kokta kikärtor i butiken.

 

Strimla eller skiva lök, purjo och paprika. Moroten blir bäst grovt riven. Fräs allt i lite olja tillsammans med kryddorna. Lägg i tomater, champinjoner, bananerna i små bitar, buljongtärning, kikärtor och creme fraich. Låt koka 10-15 minuter och smaka av med salt och örtsalt. Finklippt persilja över.

Grytan passar bäst till ris men vi har ätit den med både potatis och pasta och det fungerar också. Till barnen brukade jag på 80-talet mixa grytan, varva med pasta och gratinera i ugnen med ostsås.

 

Viktväktare 💜💙: 1 tsk olja till stekning ger 1 sp och med 2,5 dl matlagningsgrädde 4 % ger 1 sats av grytan 6 sp/4 portioner, med 1 dl cremefraice 34 % ger 1 sats av grytan 17 sp/4 portioner och med 1 dl creme fraice 15 % ger 1 sats av grytan 9 sp/4 portioner.

 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela