Söndag - påskdag och årets påskekrim - Dalens djup av Hannah A Helset.

Nu är det dags för en påskekrim. Påskdeckare är inte lika stort i Sverige som påskekrim är i Norge, men för mig har det blivit en återkommande vana att tillbringa påsken med en spännande kriminalroman. Årets påskekrim är Dalens djup av Hannah A Helseth och jag har fortfarande en del att läsa innan allt är helt utrett. 

Den alltid så korrekte poliskommissarien Asbjörn Kilde befinner sig i norska Österdalen för att lösa ett mordfall. Sportfiskaren Kristian Borg har påträffats död uppe på kalfjället, vid Myklebysjøen. Han har knivhugg i halsen, bröstet och buken så det var definitivt någon som ville se honom död.

I byn bor också Asbjörns dotter Olava och relationen mellan henne och pappan är inte den bästa. Tillsammans med två kollegor från Koppang börjar Asbjörn Kilde operation dörrknackning för att prata med samhällets innevånare och för att kunna foga samman de olika pusselbitarna. Ganska snart får de klart för sig att Tor Meyer som äger stora marker i området inte är omtyckt i bygden och att omdömet om ungkarlen Jonny Vinters går åt olika håll. Däremot får de tydligt veta att han gärna tar till knytnävarna.

Jag börjar nu sakta få en inblick i invånarnas relationer till varandra och jag förstår också att det är riskabelt att umgås med fel personer. Jag fortsätter med stort intresse att läsa vidare och som jag känner nu så har jag valt helt rätt bok för påskhelgens deckarläsarna.

Varför valde jag då den här boken? Ja, det här med boktitlar och omslag är speciellt. Bokens titel och bild gjorde att jag associerade till en plats i min barndomsby. Min mormor och morfar hade skog och åkermark vid en fädbod med namnet Djuddalen. Där betade deras kor under sommarmånaderna och dit cyklade både mamma och mormor för att mjölka. Långt  ifrån men ändå nära, så kan det bli när sanningen ligger i betraktarens ögon. De omdömen jag läst om boken är att den jämförs med Stina Jackson och Sara Strömberg, vilket naturligtvis också påverkade mitt beslut.

Hannah A. Helseth bor i Värmland och Dalens djup är hennes debutroman. 

Dalens djup
Författare: Hannah A Helseth
ISBN: 9789180008266
Utgivningsdatum: 2024-03-15
Förlag: Word Audio Publishing

Våren födelsedagar i familjen är många. Det här året blev det ett påskfirande med flera födelsedagar på samma gång. Fyra barnbarn fyller i mars-april så nu har vi firat en femtonåring, två fjortonåringar och en tvååring. EmmaSelina bjöd som alltid på fantastiska smörgåstårtor och Lille H fick bjuda på färgglada dinosauriemuffins.

Under påskdagen åt vi påsklunch på altanen, tog en promenad i solen och laddade för en musikkväll på kvarterskrogen. Barn och barnbarn huserade i sol och snö ute på en för mig helt okänd sjö och . . . . . 

Lille H ser ut att trivas i solen.

I dag lyser solen med sin frånvaro igen och jag planerar för en promenad till vår lokala kyrka för att tända ett ljus. Den här påsken är den första efter att min mamma gick bort och saknaden efter henne och pappa blir extra påtaglig under en helg som påsken.

Påsken 2015 firades i Härjedalsfjällen. Hela min familj, min brors familj och vår mamma som älskade att sitta i solen.

Våren är här och trots snö och slask så känner jag den i luften. Jag tycker om Tomas Tranströmers dikter och den här tiden känns dikten Blåsipporna väldigt aktuell.

"Blåsipporna
Att förtrollas – ingenting är enklare. Det är ett av markens och
vårens äldsta trick: blåsipporna. De är på något vis oväntade.
De skjuter upp ur det bruna fjolårsprasslet på förbisedda platser
där blicken annars aldrig stannar
De brinner och svävar,
ja, just svävar, och det beror på färgen. Den där ivriga violettblå .
färgen väger numera ingenting.
......................................."

Jag hoppas att du också har en bra påskhelg, trevlig fortsättning.