basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Indisk Mulligatawnysoppa

Publicerad 2018-08-30 10:09:00 i Hälsa, Viktväktarna,

"När engelsmännen härjade runt i Indien blandades det milda engelska köket med het indisk matkultur. Det var då som tungvrickaren Mulligatawny Soup såg dagens ljus" *    
 
Den sista tiden har vi fastnat i en indisk matperiod och eftersom det finns tre indiska restauranger i stan sä är utbudet stort. Men det kräver också att man äter bra och nyttig vardagsmat och ett alternativ är Indisk Mulligatawnysoppa. Receptet har legat bland sparade urklipp i flera år och kommer från STs middagstip. När jag bjöd EmmaSelina på soppan, gav hon utlåtandet 5 på en skala från 1-10 och att den var godare än den såg ut :-), men jag som tycker om soppor gjorda på gula ärtor och linser och lägger den som värdig vardagsmat på 7-8 i skalan.
 
Den fungerar också att göra i Crock-potten men då måste tillvägagångssättet ändras lite.
 
Indisk Mulligatawnysoppa
4 portioner
300 g benfritt kycklingkött  (Jag tar kycklingfilé)
2 dl röda 
12 dl vatten
2,5 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk curry
1 tsk gurkmeja
1 gul lök
1 äpple
1 stor potatis (2 medelstora är 4 sp)
3 vitlöksklyftor
2 msk färskriven ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
0,5 chili
1 citron
Rapsolja (2 tsk är 2 sp) 
Salt efter smak
 
Hacka lök och äpplen och bryn det med curry i 1 tsk olja.
Tillsätt de röda linsern (jag sköljer dem först), skalad och skivad potati och vatten, kycklingfond och gurkmeja.
Koka i cirka 35 minuter och mixa allt till puré.
Skala och riv ingefäran, pressa vitlöken och skär kycklingen i mindre bitar. Bryn kyckling, vitlök, ingefära, spiskummin, koriander, finhackad chili i resten av oljan. Blanda i en kastrull med den mixade purén.
Sjud allt i cirka 5 minuter.
Smaka av med rivet citronskal, citronsaft och salt.
 
Soppan ger 1-2 sp/portion utifrån hur mycket potatis och olja du använder.
 
 
 
 
* ST MIDDAGSTIPSET (Dan Strandqvist/TT)

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet och ibland skriver jag också under kategorierna Hantverk och Återbruk. På Instagram finns mina boktips på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela