Indisk Mulligatawnysoppa

"När engelsmännen härjade runt i Indien blandades det milda engelska köket med het indisk matkultur. Det var då som tungvrickaren Mulligatawny Soup såg dagens ljus" *    
 
Den sista tiden har vi fastnat i en indisk matperiod och eftersom det finns tre indiska restauranger i stan sä är utbudet stort. Men det kräver också att man äter bra och nyttig vardagsmat och ett alternativ är Indisk Mulligatawnysoppa. Receptet har legat bland sparade urklipp i flera år och kommer från STs middagstip. När jag bjöd EmmaSelina på soppan, gav hon utlåtandet 5 på en skala från 1-10 och att den var godare än den såg ut :-), men jag som tycker om soppor gjorda på gula ärtor och linser och lägger den som värdig vardagsmat på 7-8 i skalan.
 
Den fungerar också att göra i Crock-potten men då måste tillvägagångssättet ändras lite.
 
Indisk Mulligatawnysoppa
4 portioner
300 g benfritt kycklingkött  (Jag tar kycklingfilé)
2 dl röda 
12 dl vatten
2,5 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk curry
1 tsk gurkmeja
1 gul lök
1 äpple
1 stor potatis (2 medelstora är 4 sp)
3 vitlöksklyftor
2 msk färskriven ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
0,5 chili
1 citron
Rapsolja (2 tsk är 2 sp) 
Salt efter smak
 
Hacka lök och äpplen och bryn det med curry i 1 tsk olja.
Tillsätt de röda linsern (jag sköljer dem först), skalad och skivad potati och vatten, kycklingfond och gurkmeja.
Koka i cirka 35 minuter och mixa allt till puré.
Skala och riv ingefäran, pressa vitlöken och skär kycklingen i mindre bitar. Bryn kyckling, vitlök, ingefära, spiskummin, koriander, finhackad chili i resten av oljan. Blanda i en kastrull med den mixade purén.
Sjud allt i cirka 5 minuter.
Smaka av med rivet citronskal, citronsaft och salt.
 
(Soppan ger 1-2 sp/portion utifrån hur mycket potatis och olja du använder.) Viktväktarprogrammet 2018)
 
 
 
 
* ST MIDDAGSTIPSET (Dan Strandqvist/TT)
Visa fler inlägg