Moral av Lyra Ekström Lindbäck och veckans betraktelse

De nominerade böckerna till årets Augustpris är nu släppta. Kategorierna är Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Den enda bok jag läst av de nominerade är Studie i mänskligt beteende av Lena Andersson.

Två av böckerna har anknytning till Sundsvall så jag tog snabbt beslutet att läsa Moral av Sundsvallsfödda romanförfattaren Lyra Ekström Lindbäck. Knut Kainz Rogneruds faktabok "Sundsvallsoligarken" överlåter jag till gubben som är lite svårflörtad för stunden. Han har precis börjat läsa Pascal Engmans nya bok Bestseller och eftersom han är en av Pascals största fans så kan han inte planera för kommande läsning utan bara fokusera på det han läser just nu.


Romanens Anna Lindström är en etablerad skönlitterär författare som forskar om omoralisk litteratur och inleder ett förhållande med sin äldre handledare. Han är gift och hans fru arbetar på samma forskningscenter för etik i närheten av Prag. Deras förhållande handlar inte om kärlek, utan styrs av makt och begär som sakta leder till både ångest och förvirring.

"Med lätt särade läppar noterar du den svarta, blommönstrade spetskanten som skymtar fram under min mörkblå pennkjol. Utan att titta mot dig ändrar jag ställning så att du ska få en glimt av mina ljusa lår.
Det finns ingenting att läsa i ditt ansikte om man inte letar efter det. Frasen »the anticipation of pleasure« diskuteras runt bordet. Jag tar upp telefonen och textar dig: »anticipation of pleasure«. Du svarar med ett hjärta. Det här är en parodi på filosofi."

En roman om makt, frestelser och åtrå för med sig en del frågeställningar, några upplever jag som berörande och intressanta, andra som halvt roande ………
Är det en bra idé att inleda en sexuell relation med sin mer än tjugo år äldre handledare?
Vad är skillnaden på barnsligt och gubbsjukt?
Vad blir följderna av outvecklat konsekvenstänkande?
Vart går gränsen för att vara het eller en klängande student?
Är det hjärtat eller hjärnan som styr kroppen?
Är njutning ett hinder eller en drivkraft för tänkandet…….

"Jag ville fånga din uppmärksamhet och få dig att tala till mig. Jag ville ha något jag inte riktigt förstod; jag trodde att det var samma sak som att vilja förstå."

Det här blev inte till någon riktig recension. Det känns inte relevant att analysera handlingen och dess frågeställningar, det skulle bara leda till förvirrande tankevurpor. Moral får helt enkelt bli en del i veckans betraktelse och kanske kan mitt otydliga resonemang och skrapande på romanens yta leda till någon annans nyfikenhet.

  (null)

Moral
Författare:
 Lyra Ekström Lindbäck
ISBN:  9789180638548
Utgivningsdatum: 2023-09-01
Förlag: Modernista
 
(null)
 

Lille H har firat Halloween med sina tre systrar och kusinen J och det är en viktig familjetradition. När familjen bodde på samma gata som oss så kunde vi också ta del av spökigheterna när de gick runt med bus eller godis, men nu bor de i ett helt annat del av stan så vi får ta del på festen via foton.

  (null) 

MittLitt är en regional arena för litteratur och bildning som bjuder in till samtal, möten och eget skapande - ett sätt att uppleva litteratur på olika sätt. Temat för höstens MittLitt är Framtid. Festivalen är ett samarbete mellan Sundsvalls kommun, Mittuniversitetet, Region Västernorrland samt regionala och lokala aktörer. Förra året stod Sollefteå som värdort, i år Sundsvall och nästa år kommer Timrå att ta över stafettpinnen.

Vi lyssnade till många intressanta samtal med författare under lördagseftermiddagen på Sundsvalls teater.

  (null)

Vi avslutade kvällen med musikunderhållning av två kända Sundsvallsprofiler. Golden Hits med Tjernström & Nyberg.
 
Ny vecka - nya utmanimgar.
 
 
 
Visa fler inlägg