Som ett surr mellan brösten - Marianne Mörcks egen berättelse

Hösten gör sig påmind, men jag hoppas på många fler fina dagar i september. Jag har plockat kantareller i samma skog i över 50 år men aldrig sett samma mängder som i år. Nu börjar också lingonen mogna, så jag ser verkligen fram emot kommande skogsutflykter med plockare, bärhink och kaffetermos i ryggsäcken. Ni som tidigare läst mina inlägg vet att jag älskar den här tiden och mina nostalgiska turer på barndomens skogsvägar.

Mitt inlägg om Landskapet i mitt hjärta

Jag trivs också i böckerna värld så här är dagens LÄSTIPS! 

Mariannes mamma Astrid arbetade som hembiträde i en välbeställd familj, När hon blev gravid var hennes enda val att lämna bort barnet. Dottern Marianne lämnades då på ett barnhem och adopterades sedan av sjökaptenen Nils Mörck och hans fru Margareta.

Det här är början på en berättelse som pendlar mellan dur och moll, glädje och sorg, toppar och dalar. Ja, allt det som kallas "livet" och som gjort Gun Iris Marianne Mörck, född 2 september 1949 i Göteborg till den hon är i dag.

Som ett surr mellan brösten av Marianne Mörck och Stina Jofs är en varm och innerlig läsupplevelse. Jag dras med i hennes turbulenta liv där glädje och smärta ligger så nära varandra. Jag slukar hennes livsupplevelser som en sjurättersmeny, där alla smaker av surt, salt, bittert, sött och umami blandas i en salig men njutbar röra.

Hon har alltid vetat att musiken och dansen varit viktiga för henne, men inte förrän hon träffade sina biologiska föräldrar förstod hon varifrån hon fått sina estetiska ådror. I adoptivmamman Margaretas ögon var inte musik och dans ett yrke som passade dottern till en sjökapten. Det har präglat en stor del av hennes kamp för att få stå på scenen istället för att gifta sig med en Volvodirektör, som var mamma Margaretas önskan.

Hon berättar med värme om vännerna Lars Humble, Peter Jöback och Lars Lerin, men också om minnen från barn- och ungdomens övergrepp och om att leva med någon som är slav under sitt spritbegär. I 13 år levde hon med en gravt alkoholiserad man, vilken gjorde henne starkt medberoende. De drev en teaterrestaurang tillsammans men på grund av hans missbruk låg det stora ansvaret på Marianne. Det hände att hon fick hämta honom i sängen hos andra kvinnor för att han skulle kunna repetera på teatern dagen därpå.

Några av de stora rollerna som hon gjort under åren är Eliza i My Fair Lady, Sally Bowles i Cabaret, Maria i Sound of Music och så har hon naturligtvis varit Carmen. Hon har dessutom regisserat många uppsättningar i både i Sverige och i utlandet. Marianne Mörck har också medverkat i en mängd TV-serier och filmer. Hon är flerfaldigt prisbelönad, bl a med Thaliapriset, Guldmasken, Malmö Stads Kulturpris, Årets skåning, Sydvenskans Kulturpris och Litteris et Artibus.

Trots de stora rollerna på operans scener är hon mest känd hos den breda publiken för sin insats som SVT:s julvärd, Stjärnorna på slottet och rollerna som Birgitta i Bonusfamiljen, Söderberg i Sjölyckan och som Ebba i Wallanderfilmerna.

Marianne Mörck trivs bäst i sin stora säng, döpt till Bismarck, men har valt bort att dela den med någon man. Hon har en samling av 30 000 kinderägg, tar inte emot spontana oanmälda gäster och hon älskar mat.

"Som ett surr mellan brösten" är en väl skriven livsberättelse om en av våra mest folkkära artister och förmedlad med både själ och känsla. Stina Jofs penna har på ett trovärdigt sätt delat med sig av Maranne Mörcks personlighet, livsenergi och längtan efter att få vara fri och älskad för den hon är.

En självbiografi är alltid en redogörelse av författarens eget liv, även om de använder sig av spökskrivare. Det är en berättelse ur ett subjektivt synsätt och med delar av vad författaren själv vill dela med sig av, Jag vill därför tro att mitt i Marianne Mörcks självvalda ensamhet finns mer plats för barn och barnbarn än det som jag får läsa om i den här boken.

En bok fylld av energi och livstro!

Som ett surr mellan brösten
Författare: Stina Jofs, Marianne Mörck
Utgivningsdatum: 2021-08-16
Förlag: Bokförlaget Forum
ISBN: 9 789 137 157 94

Recensionen finns också att läsa hos VängåvansBohandel.se (Akademibokhandeln i Sundsvalls stenstad)

Referenser roller: https://www.malmoopera.se/medverkande/marianne-morck 

  (null)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg