basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Enkel kantarellsmörgås med viktväktartänk

Publicerad 2020-08-29 07:23:14 i Allmänt, Glutenfritt, Hälsa, Viktväktarna,


Ända sedan barndomen har jag trampat kring i samma kantarellskogar. Det har gjorts många avverkningar under åren och växtplatserna har förflyttats men den levererar otroliga mängder svamp nästan varje år. I år har de dröjt, men den här veckan fanns det plötsligt massor och vi fyllde vår korg snabbt och utan för mycket letande. Efter rensning och  leveranser till barnens familjer hade vi många liter kvar för eget bruk.
 
Fredagens middag blev kantarellsmörgåsar, så,här gjorde jag till 2 personer
5 dl kantareller
1 tsk olja eller flytande margarin
1,5 dl matlagningsgrädde 4 % fett
Salt och svartpeppar efter smak
4 skivor Hennings storform
2 dl riven ost 10% fett
 
  1. Rensa och dela svampen grovt. Jag sköljer också svampen, vilket inte alla svampplockare anser vara rätt. Stek kantarellerna, slå på matlagningsgrädde, salt och peppar.
  2. Låt allt koka ihop till en stuvning och till svampen är väl tillagad. Enligt de svampgrupper jag följer på Facebook behöver svamp längre tillagningstid än det står i många recept.
  3. Fördela stuvningen på brödskivorna och toppa med riven ost.
  4. Gratinera i 225 graders ugn tills osten fått fin gyllengulbrun färg.
Receptet är gjort med viktväktartänk, men de blir naturligtvis ännu godare med ökad fetthalt på både grädde och ost. Obs! att det är stora skillnader i sp på olika franskbröd. Hennings 3 sp och Pågens Jättefranska 7 sp för 2 skivor.
Jag rostade på brödet lite först för att få det lite frasigare, men inget måste.      
Det här receptet ger 7 sp för alla färger 💜💙💚 Vilket ändå är stor skillnad mot liknande orginalrecept.

För glutenfritt: Välj ett glutenfritt franskbröd (ger troligast 2 sp extra)

(null)

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela