Julkalendern Mordnatt råder, tyst det är i husen av Sofia Rutbäck Eriksson och Mattias Boström

december 2021 släpptes Mordnatt råder, tyst det är i husen av Sofia Rutbäck Eriksson och Mattias Boström. Det var en adventskalender i ljudformat där de 24 delarna släpptes dag för dag fram till julafton. Kalendern handlar om den pensionerade polisen Rolf Ström och deckarförfattarinnan Riita Niemi och den utspelar sig i Arvidsträsk utanför Älvsbyn i Norrbotten.

Någon av grannarna vid skogssjön i Arvidsträsk riskerar att dö och den pensionerade polisen Rolf känner igen varningen och mönstret från tidigare mordfall i byn. Med hjälp av den nyinflyttade Riita gör han allt för att förhindra ett nytt dödsfall och samtidigt försöka lösa de tidigare seriemorden. Snön ligger djup, vinternätterna är mörka och någonstans kring den lilla sjön går en mördare lös,

Det här är ett intressant grepp i julkalendervärlden och jag kan inte förstå  varför tv inte sänder kalendrar för vuxna. Jag skulle vara den första att bänka mig framför Mordnatt råder, tyst det är i husen om den fanns med i decembers tv-guide. De 24 kapitlen finns nu som en hel ljudbok och i juli kom den häftad med samma titel. Ljudboken finns också på norska och danska och under 2023 kommer den på finska. 

Om du missade den här kalendern i fjol så ta chansen i morgon 1 december till 24 dagar med Rolf, Riita, Knut och många andra intressanta karaktärer. När julkänslan lagt sig har du sedan möjlighet att fortsätta lyssna på Det vackraste mord jag känner som är del två i serien. Där står Sofia Rutbäck Eriksson som ensam författare. Sommaren har kommit till Norrbotten och byborna planerar för byns stora attraktion, fisketävlingen. Plötsligt får den idylliska sommarkänslan sig en törn när en död man hittas i vassen och en av byns hus utsätts för sabotage. Kan allt de här ha någonting med det förflutna att göra? Vad hände egentligen i gruvan i Laver när Knuts vän Fransson dog och vem ställer frågor om vackra mord?

Ljudböckerna är inlästa av Fredde Granberg och han gör ett fantastiskt bra jobb. Han ger varje karaktär en egen röst utan att jag får känslan av att han tar över. Jag delade upp den andra delen på samma sätt som kalendern. Inte för att det saknas driv och spänning i handlingen, utan bara för att jag njöt av sällskapet och ville optimera upplevelsen. Om jag inte varit gift så skulle jag erbjudit den klurige gamle Knut både bostad och samboförhållande bara för att få rå om honom riktigt ordentligt den tid han har kvar.

Det här är två pusseldeckare/ glesbygdsdeckare som är skrivna på ett underfundigt och underhållande sätt. Böckerna förmedlar barndomens glesbygdkänsla kryddad efter årstiderna. Under våren kommer den tredje delen i serien så det är väl rätt det som karaktären Oskar säger, att Arvidsträsk är "ett rackarns Midsomer, där morden regnar från klar himmel." Jag har läst flera av Sofia Rutbäck Erikssons böcker, alla är välskrivna och flera av dem är fulla av humor och intressanta karaktärer, men den här serien är ändå den jag tycker allra bäst om.

Den fjärde advent i fjol gjorde jag en julintervju med Sofia Rutbäck Eriksson. Vill du läsa den så hittar du den  HÄR.

Blogg.se har problem just nu så länken fungerar inte. Inlägget ligger under Julkul och boksnok I 4:e advent med Sofia Rutbäck Eriksson här på basilicablogg.se

Mordnatt råder, tyst det är i husen 
Författare: Sofia Rutbäck Eriksson, Mattias Boström
Format: Häftad, Ljudbok och E-bok
ISBN: 9789180515900 
Förlag: Lind & Co

Det vackraste mord jag känner
Författare: Sofia Rutbäck Eriksson
Format: Ljudbok och E-bok

(null)

 
(null)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg