Stora diabetes kokboken - Recept och råd för stabilt blodsocker av Birgitta Höglund och Lars-Erik Litsfeldt

"Mycket nöje och matglädje!
Man behöver inte ens vara diabetiker för att märka hälsovinster av kosten" skriver Birgitta Höglund och Lars-Erik Litsfeldt i sin nya bok Stora diabetes kokboken - Recept och råd för stabilt blodsocker.

Lars-Erik Litsfeldt har egen erfarenhet av diabetes och ger här en djupare förståelse för sjukdomen. Birgitta Höglund är yrkeskock och har sedan flera år tillbaka förbättrat sin egen hälsa genom kostomläggning och bjuder på recept i samklang med de erfarenheter hon själv kommit fram till. Recepten visar på hur mycket gott det finns att äta för personer som behöver hitta en balans i sitt blodsocker och för alla som strävar efter en bättre allmän hälsa.

När två författare med stor erfarenhet av kost och hälsa slår samman sina bästa råd  och recept i en bok för diabetiker, blir resultatet en intressant och användbar bok för många oavsett livssituation. Bokens huvudbudskap är att kunna sänka blodsockret och att helst göra det utan mediciner. Författarnas råd är då att dra ner på kolhydratintaget, vilket är socker och stärkelse. De föreslår också en bladning av probiotika och resistent stärkelse som är bra mat för bakterierna i tjocktarmen. 

För många av oss handlar vår livsstil inte om att sköta och behandla sin diabetes utan vad vi kan göra för att längre fram i livet slippa drabbas av sjukdomen. I min familj har diabetes funnits i generationer och jag glad för varje dag jag själv slipper föra arvet vidare. Under min uppväxt och under mitt yrkesliv inom nutrition har rönen hunnit ändrats en del och jag är i dag inte helt uppdaterad på de senaste råden som sjukvården ger, men ser också på boken utifrån ett allmänt användningsområde. Mat och träning är viktigt för att må bra och det vet de flesta av oss, men vi har alla olika förutsättningar för att lyckas. Här finns flera olika tips på vägen mot en bättre hälsa. Att dra in på livsmedel som bröd, pasta och socker är råd som kan gynna oss alla och här ger Birgitta Höglund också tips om alternativa livsmedel som gör recepten användbara för flera kostpreferenser. 

Birgitta Höglund och Lars-Erik Litsfeldt har tidigare skrivit böcker om kost och deras gemensamma bok Låt hönor förändra ditt liv - kokboken har blivit prisad på kokboks-VM i Kina och får kalla sig Best in World i klassen för specialkokböcker. Boken är en uppföljare av Litsfeldts "bönbok" som han skrev tillsammans med Patrik Olsson. Han har också tidigare gett ut Diabeteskokboken för män. Jag har skrivit här om  Låt hönor förändra ditt liv och recenserat Birgitta Höglunds bästa grilltipsden recensionen finns också hos Vängåvans Bokhandel.

Bönornas vara eller inte vara i kosten är en subjektiv bedömning utifrån egna val, men här finns också många recept utan bönor. Personligen kommer jag absolut att testa receptet på Kikärtsbiffar med syrligt vitkålsfräs och salladen med kidneybönor och ajvar. Ett annat recept som fångat mitt intresse är Meatza köttfärspizza,och så Laxpuddingen med skirat smör, men den är sedan tidigare är en stor favorit hos oss. Jag använder mig ofta av Birgittas recept på våfflor så receptet på Gröna ostvåfflor som serveras med lingon känns lockade att testa. Här kan äggen bytas ut mot kikärtsspad för den som inte kan använda ägg. Flera av recepten är helt vegetariska, Pumpasoppa med kokosolja ingefära, Halloumipizza och Fetaostpaj är några av de rätterna.

Den här boken ligger verkligen rätt i tiden på flera sätt, inte bara för mig.

"Med de här recepten kommer du att få äta dig mätt, få ett mer stabilt blodsocker och högst troligt tappa kilon på samma gång."

Tack! Bookmark Förlag.

  (null)

Stora diabetes kokboken 

Författare: Birgitta Höglund, Lars-Erik Litsfeldt
ISBN: 9789189750814
Utgivningsdatum: 2023-08-30
Förlag: Bookmark Förlag
Fotografi ©nBirgitta Höglund

 

 
 
 
1 Birgitta Höglund:

skriven

Stort tack för de fina orden om vår kokbok, du har så rätt i att även vi som inte är diabetiker mår gott av bokens recept.
Kosten har verkligen stor betydelse för vår hälsa <3

Svar: Tack själv för att du delar med dig av bra recept. Jag och min gubbe uppskattar dem verkligen.Maud
BASILICA
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera här: