basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Veckosallad, pizzasallad, vitkålssallad - kärt barn har många namn

Publicerad 2021-02-25 10:59:00 i Allmänt, Glutenfritt, Hälsa, Känslig för histamin, Mat och Bröd, Paleo/Lågkolhydratkost, Viktväktarna,

Ja, kärt barn har många namn och ingredienserna i recepten varierar. Jag föredrar att använda bara vitkål och lite röd paprika i min vitkålssallad och tycker att många veckosallader innehåller alldeles för mycket socker. Oljans vara och mängd handlar naturligtvis mycket om både smak och medvetna val. Namnen veckosallad, pizzasallad eller vitkålssallad spelar kanske mindre roll, men medge att det är praktiskt att ha en burk i kylen hemma eller på jobbet som tillbehör till lunch eller middag?

Min veckosallad
Till en mellanstor glasburk (gurkburk) med vitkål och några matskedar strimlad röd paprika gör jag en lag på:
0,5 dl rapsolja
1 msk socker (eller sötningsmedel som tex. sötströ)
0,4 dl äppelcidervinäger
1 nypa flingsalt
lite svartpeppar
(örtsalt)

Koka upp socker, vinäger och rapsolja., salt och peppar. Låt svalna.
Hyvla vitkålen med osthyvel, strimla paprikan och fyll upp glasburken.
Häll lagen över vitkålen och paprikan.
Förvara burken med locket på i kylskåpet.
Hos oss räcker den bara några dagar.

Icas recept på en sötare veckosallad hittar du HÄR:

Pizzasallad
När barnen bodde hemma så slakade jag (slog över kokande vatten) på vitkålen till pizzasalladen. Hela familjen ville då ha den typiska pizzeriasalladen. HÄR är ett recept på slakad vitkål.


Viktväktarsallad
Den här varianten på viktväktarsallad utan olja har jag hittat på Facebook.
1 kg vitkål och andra grönsaker
1 dl ättika
7 dl vatten
1 msk socker  (3 sp)
2 msk salt (grovt, men fungerar säkert lika bra med det salt som finns hemma.)

Lägg allt i en glasburk. Koka upp lagen och slå den över grönsakerna. Stäng locket, låt svalna och förvara sedan burken i kylskåp. Ger 3 sp för hela burken. 💚💙💜 Om du inte räknar alla inläggningar som 0 sp. 

Tips för den som är känslig för histamin
För den som måste tänka histaminer och inte vill fylla hinken för snabbt så är ättika det bäst alternativet och att inte låta salladen stå i kylen så många dagar. Den innehåller inte något animaliskt protein och bör kunna stå något dygn, men naturligtvis individuellt, beroende på känslighetsgrad.

Balsamvinäger 4000 mg histamin/100 g
Äppelvinäger 20 mg histamin/100 g
Ättikssprit 0 mg histamin/100 g

Min referens här är connorskitchen.se och där hittar du mer om histamin och inläggningar 

  (null)


 
Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela