basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

En gåva från hjärtat

Publicerad 2015-07-28 21:34:00 i Allmänt,

Om det är min ökande ålder eller min brorsons stora intresse för släktforskning, som väcker min nyfikenhet på de starka kvinnor som funnit där jag har mina rötter, vet jag inte. Men efter att jag för en tid sedan vandrade runt på den plats där min farmor födde och fostrade 12 egna barn och sedan också tidvis fostrade 2 av mina kusiner har jag burit med mig känslan av hennes närhet extra mycket.
 
Hennes liv var kantat av problem och sjukdomar. När farfar avled i sin sjukhussäng lämnade hon Sundsvalls gamla sjukhus och vandrade ut i natten för att ta sig upp till den skogby, där barnaskaran och försörjningsansvaret väntade. Min pappa var då 11 år och hans yngre syster 8 år. Farmor och barnen hjälptes sedan åt med försörjningen så gott de kunde. Genom leken skötte barnen många av de viktiga sysslorna med sina små miniatyrverktyg som plogar, harvar, potatishackor, bärkorgar och krattor. Inget fanns att köpa i obygden så leken och påhittigheten var tekninkens moder. I dag ser jag deras naturliga lekar och fantastika egenskaper som överlevnadsstrategi och innovativ kreativitet.
 
När barnen en efter en lämnade hemmet och kom på besök fick ingen åka iväg igen utan att få med sig en gåva. Farmors knappa ekonomi tillät inga dyrbarheter så gåvan var oftast en påse bröd eller en burk lingonsylt, men alltid en gåva från hjärtat.
 
 
En stor del av barn med familjer träffades på farmors 70 års dag och jag fick hedersplatsen i hennes knä.
 
Foto: Åke Holmsten  
 Tidigare inlägg: I mina förfäders fotspår
 

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela