basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Rädsla, gruppsykologi och medmänsklighet

Publicerad 2016-10-27 17:12:00 i Allmänt,

"Ta del av kultur
Kultur i olika former är en mångfacetterad och rik kunskapskälla. Ta del av kultur, det av människor odlade. Gå på konserter, läs böcker, se konst och teater. Håll dina sinnen levande och öppna för olika kulturella uttryck."
 
Den här texten har jag tagit ur Elisabeth Jönssons bok Mer Människa - Tankar om livet och den tid vi lever i". Råden blev tydliga för mig när jag igår pratade om rädslor med en före detta arbetskollega.
 
Tidigare i höst hade jag möjligheten att se Sara Lidmans debutroman Tjärdalen från 1953, som musikteater. För mig var det kultur som håller sinnena levande och rör om i känslor och barndomsminnen. Boken kom ut två år innan jag föddes och även om jag inte läst den så ger citat som; "Så vitt man bor i en by måste man bry sig" och "Vars är du barnfödd då?" tydliga tankar och minnen från min uppväxt på landsbygden. I byn Missenträsk där handlingen utspelar sig har bibelns ord en stor betydelse, rädslan för satan och om hur individerna förhåller sig till varandra får stor betydelse för alla i byn. Här finns klippan Petrus, kanske övermodig, men vinner mitt hjärta genom sina något komplicerade förhållanden till grannar, familj och framför allt pengar.
 
Föreställningen var en speciell kulturell upplevelse som gav mig tankar om rädsla, gruppsykologi och medmänsklighet. Jag ser Sara Lidmans Tjärdalen som en mycket aktuell bok och nu också musikteater.
Har du läst boken eller sett föreställningen? 
 
"Allt började i byn. För oss alla. Känslomässigt är vi ännu kvar där."
Annelie Bränström Öhman, professor i genusforskning,
 
Jag har tidigare skrivit om Elisabet Jönssons bok i inlägget "Att välja livsinnehåll".
 
 
 

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela