Rädsla, gruppsykologi och medmänsklighet

"Ta del av kultur
Kultur i olika former är en mångfacetterad och rik kunskapskälla. Ta del av kultur, det av människor odlade. Gå på konserter, läs böcker, se konst och teater. Håll dina sinnen levande och öppna för olika kulturella uttryck."
 
Den här texten har jag tagit ur Elisabeth Jönssons bok Mer Människa - Tankar om livet och den tid vi lever i". Råden blev tydliga för mig när jag igår pratade om rädslor med en före detta arbetskollega.
 
Tidigare i höst hade jag möjligheten att se Sara Lidmans debutroman Tjärdalen från 1953, som musikteater. För mig var det kultur som håller sinnena levande och rör om i känslor och barndomsminnen. Boken kom ut två år innan jag föddes och även om jag inte läst den så ger citat som; "Så vitt man bor i en by måste man bry sig" och "Vars är du barnfödd då?" tydliga tankar och minnen från min uppväxt på landsbygden. I byn Missenträsk där handlingen utspelar sig har bibelns ord en stor betydelse, rädslan för satan och om hur individerna förhåller sig till varandra får stor betydelse för alla i byn. Här finns klippan Petrus, kanske övermodig, men vinner mitt hjärta genom sina något komplicerade förhållanden till grannar, familj och framför allt pengar.
 
Föreställningen var en speciell kulturell upplevelse som gav mig tankar om rädsla, gruppsykologi och medmänsklighet. Jag ser Sara Lidmans Tjärdalen som en mycket aktuell bok och nu också musikteater.
Har du läst boken eller sett föreställningen? 
 
"Allt började i byn. För oss alla. Känslomässigt är vi ännu kvar där."
Annelie Bränström Öhman, professor i genusforskning,
 
Jag har tidigare skrivit om Elisabet Jönssons bok i inlägget "Att välja livsinnehåll".
 
 
 
En kommentar
publicerat i Allmänt
Taggar: Mer människa-Tankar om livet och den tid vi lever i, punctum saliens
Visa fler inlägg