Tomatsoppa och kylskåpsstädning

Ser i olika facebookgrupper att många har svårt med att hitta mat som fungerar i sommarvärmen. Jag har inte de problemen men vill naturligtvis som många andra ha de så enkelt som möjligt, för att slippa stå vid spisen under varma sommardagrar. Soppa låter verkligen inte som sommarmat, men för mig och gubben är det ett enkelt och bra alternativ som kan ätas varm, ljummen eller kall, allt efter tycke och smak.
 
Jag använder min crockpot, som sköter jobbet helt själv i värmen och jag slipper passa vid spisen. Sopppa går naturligtvis att koka i en vanlig gryta eller kastrull också och med hjälp av en timer som håller koll på tiden, behöver det inte bli så arbetskrävande. 
 
Dagen tips är TOMATSOPPA.
 
Jag gör en kylskåpsstädning och ser efter vad som finns tex. lök, vitlök, purjo, morot, broccoli (stjälkarna går bra att anväda i i soppa), mjuka tomater och paprika. Palsternacka och rotselleri ger också bra smak.
 
Sedan skär jag grönsakerna i bitar och lägger ner dem i pottan eller kastrullen. Lök, purjo och vitlök bryner jag först i en stekpanna med minimalt med fett eftersom jag har väldigt svårt för smaken på kokt lök. Häller över 1-2 l tomatjuice i tetra (Lidl och Willys har goda tomatjuicer). 2-4 msk tomatpure, 1 förpacknig krossade tomater, salt, kryddor efter smak och 2-4 buljongtärningar. Grönsaksbuljong för en vegetarisk soppa, annars kyckling- eller köttbuljong. Jag använder Alphanaerings grönsaksbuljong och kryddor och färska kryddor från trädgården som gräslök, timjan, oregano, basilika och rosmarin. Smaka av under kokning så att smaken passar dig och pressa i färsk vitlök efter smak.
 
Jag låter crockpotten koka på HÖG i 4 timmar eftersom jag gör på 2 förpackningar tomatjuice och det tar så lång tid innan det kokar upp på låg, men med 1 förpackning så borde det fungera på 6 timmar LÅG. Kokar du på spisen i en gryta ser du säkert själv när allt kokat ihop. 
 
Sedan mixar jag allt och smakar av om det behövs mer sal och kryddor. Vill du ha en starkare soppa så ta med lite chili, men min gubbe blir inte så glad om vår soppa blir för stark.
 
Soppan är god kall, varm eller ljummen med riven ost, youghurt eller ett kokt ägg. Idealisk viktväktarmat för den som vill äta mager bra mat, men passar också med olivolja, riven fet ost och creme fraice för den som vill ha ett annat alterntiv.
 
Jag fryser soppan portionsvis i glasburkar och har sedan ett bra "medvetet val" till lunch eller middag.
 
Jag vet att tomatjuice innehåller point men har gjort ett eget val att inte räkna juicen eftersom jag inte anser att jag överäter av 0 sp mat. Vill du räkna den så är det 9 sp i 1 liter, delat på 4 portioner vilket ger det 2 s/portion.(Viktväktarprogrammet 2018)
 
Inget soppkok smakar exakt lika men resultatet blir alltid bra och det är smidigt att plocka ut en burk ur frysen på morgonen eller kvällen före och ställa in i kylskåpet. 
 
 
Du som äter  Palekost kan säkert anpassa receptet med lite egen buljongfond och bra kryddor för att göra den som du vill ha den.
Visa fler inlägg