Alla Helgons helg med Lörans fisksoppa/gryta på mitt sätt

Alla Helgons helg har alltid varit lite speciell för mig. När jag var barn gick den under namnet dubbelhelgen och gav extra ledighet för alla, god mat och möjligheter till möten med släkt och vänner.

I år tänder vi ljusen på gravarna och inväntar sedan helgfrid i ensamhet. Vi försöker hålla covid-19 på avvstånd och spar familjemiddagen till ett senare tillfälle när/om situationen förändras.

Höst och rusk kräver varm mat och vad kan då vara bättre än en gryta/soppa. Vi är många som besökt restaurangen på Lörudden söder om Sundsvall och ätit deras omtyckta fiskgryta eller soppa. För en massa år sedan gick jag en vegetarisk matlagningskurs här i stan och eftersom vi var många matintresserade där så bytte vi ett stort antal recept med varandra. Ett av de som jag fortfarande använder och som blivit mycket populärt här på bloggen är "Lörans fiskgryta". Hur nära orginalet den är kan jag inte exakt säga i dag. Det var några år sedan jag besökte restaurangen, men att den är riktigt god det vet jag efter att ha gjort den åtskilliga gånger.

 

Löruddens (Lörans) fiskgryta (soppa)
4 personer

600 g torsk och la
Räkor och musslor till garnering

2 fiskbuljongtärningar
3 dl vitt vin
3 dl grädde
5 dl vatten
1 msk curry
1 msk timjan
1 msk dragon
2 påsar saffran
1 färsk fänkål (hackad)
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
1 gul lök
1 burk krossade tomater
2 msk vetemjöl

Fräs de skurna grönsakerna och kryddorna i olja eller smör. Slå i de krossade tomaterna och vinet. Låt allt koka i ett par minuter. Häll i vattnet och låt koka i 15 minuter. Red 2 msk mjöl i lite vatten, vispa ner det.. Låt koka i 5 minuter. Häll i grädden och låt det koka i cirka 5 minuter. Salta och smaka av. Lägg i tärningar av fisken och låt allt sjuda i ytterligare 4-5 minuter. låt inte fisken koka sönder och servera sedan i skålar som garneras med räkor på toppen. Lite mer vatten innan du smakar av om du tycker att den blir för tjock som soppa.

Det här receptet fungerar för så många. Kassavamjöl eller arrowrot för den som inte använder mjöl.  Havregrädde eller cocosgrädde för den som inte äter mejeriprodukter. Matlagningsvin istället för vitt vin. Möjligheterna är många. Den är också lätt att göra om till Paleokost, med kassavamjöl och cocosgrädde.

(Vill du göra egen fond av räkskalen så fräs räkskalen i lite olja i några minuter. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna. Sjud i 2-3 minuter och sila av.)

 

Servera med en god vitlöksaioli och bröd.

 

Löruddens (Lörans) fiskgryta (soppa) med viktväktartänk     
4 personer

600 g torsk och lax
Räkor och musslor till garnering 
2 fiskbuljongtärningar
3 dl vitt vin 8 sp  (1-3 dl matlagningsvin 0 sp eller tillsätt lite citronsaft på slutet för att få bra syra)
3 dl grädde) ändrar jag till 2,5 dl matlagningsgrädde (5 sp) eller drar ner på gräddmängden 1 dl 18 sp)
5 dl vatten (6 dl vatten för soppa)
1 msk curry
1 msk timjan
1 msk dragon
2 påsar saffran
1 färsk fänkål (hackad)
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
1 gul lök
(1 morot i små stavar) eget val
1 burk krossade tomater
2 msk vetemjöl (2 sp)

(Potatis) eget val i grytan ibland för att göra den matigare 180 g (4 sp) ( MITTWW 💜 valfri mängd 0 sp)

 

Fräs de skurna grönsakerna och kryddorna i 1 tsk olja 1 sp. Slå i de krossade tomaterna och vinet. Låt allt koka i ett par minuter. Häll i vattnet och låt koka i 15 minuter. Red 2 msk mjöl i lite vatten, vispa ner det.. Låt koka i 5 minuter. Häll i grädden och låt det koka i cirka 5 minuter. Salta och smaka av. Lägg i tärningar av fisken och låt allt sjuda i ytterligare 4-5 minuter, låt inte fisken koka sönder och servera sedan i skålar som garneras med räkor och på toppen. Använder jag musslor lägger jag i dem på slutet så att de blir varma. Musslor med skal, se recept för det.

 (Vill du göra egen fond av räkskalen så fräs räkskalen i lite olja i några minuter. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna. Sjud i 2-3 minuter och sila av.)

Servera med en god vitlöksaioli och bröd.
Som aioli blandar jag Larsas Yoghyrt 0 sp med 1 tsk olja 1 sp, flingsalt, svartpeppar och pressad vitlök.

Recepet är räknat på MITT WW 💜 och 💙. Med matlagningsvin och matlagningagrädde 2 sp/portion och med potatis 3 sp /portion BLÅ,  2 sp/portion LILA

 

Vill du göra bröd till så hittar du recept här:
BÖNBRÖD
SOLBRÖD eller MOROTSBLOMMOR
SURDEGSBRÖD
HAVREBRÖD MED KESO   

  (null)

 

(null)

 
 
 
 
Visa fler inlägg