Hannas Kaffestuga av Kristina Ahlström

Oundvikligt går tankarna till sommarens väder för en kaffestuga behöver sol och värme.

Efter Hannas Sweet Deli fortsätter nu serien om Hanna Dahlman och hennes passion för söta bakverk. Än en gång tar Kristina Ahlström med oss på en kulinarisk resa där både mat och läckra bakverk står i fokus. I Hannas Kaffestuga fortsätter livsdrömmarna och Hanna har precis köpt ett gammalt hus ute på Ingarö. Hon vet inte riktigt hur hon skall presentera sina planer för resten av familjen men med lite kvinnlig list så har hon snart alla med på tåget. Mest svårflörtad är exmannen Erik som fortfarande ser Hanna som sin privata egendom, men också han inser att det inte går att påverka Hannas nya liv och drömmar.

Hannas Kaffestuga tar sakta form och till sin hjälp tar hon delar av sin stora familj. Tiden går fort, dagarna rusar fram och hon har många arbetsuppgifter att ro i land. En grupp äldre bakintresserade damer blir hennes lösning. Under ledning av svärmor Maggan börjar den kvinnliga bakklubben sitt arbete med att tillverka de söta delikatesser som skall ge kaffestugan en framträdande plats på skärgårdens cafékarta.

 "Tid är det sista hon har gott om" 

Precis som Hannas Sweet Deli så ger boken ett ökat sötsug och en påträngande baklust. Genom farmor Majas anteckningsböcker som är fyllda av klassiska recept blir det en smakrik resa för den som tycker om att baka och laga mat. I böckerna finns också en hel del av den tidens nytänk som Hannas farmor provat sig fram till och sirligt satt på pränt. Förutom sötsaker och god mat så får vi här följa Hannas liv med hundar, barnbarn och nyförälskade släktingar. Allt är inte sockersött och rosenrött i den nya livsbubblan för här finns många mörka orosmoln som deadlines, ekonomi, sonen och sonsonens mående och pappans demens,

Som i den första boken kan jag uppleva att det blir lite väl många detaljbeskrivningar, men samtidigt är det kanske en del av charmen. Kristina Ahlström visar den värld som är hennes genom att ge oss smaker, former och färger som gäckar både läslust och smaklökar.

Det är en lättläst bok som trots tragiska händelser ändå stundtals blir mycket feelgood, jag som alltid skall analysera mer på djupet kan inte låta bli att fundera över hur allt går ihop med marknadsföring, middagar, lakansbyten, tvätt, disk och allt annat som hör till ett företag, ett stort hus och en yvig familj. Kanske är allt och alla mer självgående än vad jag är van vid. Trots min analys och de mörka molnen så ger den här berättelsen mig en eftersmak av sommar, soliga caféer och trevlig gemenskap.

Kristina Ahlström är utbildad kock i Paris och deltog 2015 i Hela Sverige Bakar,  hennes passion för mat, kaffebröd och desserter går inte att missta. Precis som i den första boken står Nils Olsson för det inspirerande och färgglada omslaget. Jag tycker väldigt mycket om de här bilderna och han har gjort omslagen på många populära böcker under de senaste åren.

När Hannas svärfar fyller 80-år bjuder sonen Carl sin farfar och resten av familjen på en middag som jag gärna hade tagit del av.
Vad sägs om………..
Gubbröra på ett krispigt tunt knäckebröd.
Smörstekt torskrygg med hummersås och potatis- och jordärtskockspuré
Passionsfrukt och mangosorbe överskölj med prosecco.

Boken viktigaste budskap är "att stå uppför sina egna val" , men också vikten av att hantera motgångar och att inte ta varandra för givet. Vi vet inte hur morgondagen ser ut. 

Nu väntar jag på att få fortsätta följa Hannas livsval i seriens tredje del för här finns möjligheter för en fortsättning.

Här finns min recension av Hannas Sweet Deli. 

Hannas Kaffestuga
Författare: Kristina Ahlström
ISBN: 9789189501812
Utgivningsdatum: 2023-05-24
Del 2 i Hannas kakor
Förlag: Romanus & Selling

Boken går naturligtvis att läsa fristående men läs gärna del ett först för bästa läsupplevelse.


I vår lokala tidning läste jag om Veronica Smedh, den alpina skidåkaren som deltog i Hela Sverige Bakar 2013. Hon har precis öppnat upp sitt populära café Virriga bakverk med utsikt över Sundsvallsfjärden för nionde året i rad. Caféet har också ett kafferosteri. Jag har besökt Veronicas café tidigare och kommer att göra det i år igen. I juni 2022 kom hennes bok Året runt med virriga bakverk.

Året runt med virriga bakverk
Författare: Veronica Smedh
ISBN: 9789188721037
Utgivningsdatum: 2022-06-09
Förlag: Isaberg förlag

(null)

 
 Visa fler inlägg