Detektiven Rivaldo: Klient-X av Ian Iverson

Jag fortsätter mitt utforskande av böcker för yngre läsare och i juni kom Ian Iversons bok Detektiven Rivaldo: Klient-X. Bok nummer ett i en serie om en speciell ung man som hjälper polisen att lösa fall och som vapen använder han kampsport, en kamera och sin stora charm.

 "Varje bild jag tar är en bild av nuet som jag tar med mig in i framtiden."

I Detektiven Rivaldo: Klient-X. är det full aktion, snabbt ageranden och allt flyter på. Genom tillfälligheter och många sammanträffanden glider detektivarbetet fram som på en räkmacka. Jag har lite svårt att hinna med ibland men så är det i flera av de polisserier som jag ser på tv också. 

Förortslivet är tufft för Rivaldo som går på gymnasiet och drömmer om att bli fotograf. Med sin nyinköpta kamera ger han sig ut på uppdrag som privatsparare och samtidigt fotograferar han till de hemsidor som bästisen Boja arbetar med. Flera av hans vänner sysslar med olagliga affärer av narkotika och tekniska prylar. När kompisen Orange åker fast får också Rivaldo problem eftersom han precis själv gjort ett inköp av gräs. Polisvännen Antonio ser mellan fingrarna och Rivaldo ångrar sin dumdristighet. Med stöd av Antonio, kampsport och en hel del tur klarar han sig igenom flera av sina uppdrag, men när Orange bror Marion blir skjuten och det uppdagas en stor brottslig härva får den unge privatsparare det hett om öronen. Tillsammans med den nyfunna vännen Molly arbetar han vidare på uppdraget samtidigt som polisen Antonio och hans kollega Ellen arbetar med samma fall. Detektivarbetet får en dramatisk lösning och allt går inte helt efter Rivaldos planer.

Det här är en bok där förstahandsperspektivet ger texten ett stort antal jag och många av dem finns i bokens första del, men språket är annars okonstlat, enkelt och lättläst. För mig känns det viktigt att ge unga läsare ett välvårdat språk som motvikt till det mobilspråk som består av förkortningar och som ofta utelämnar pronomen. Som äldre läsare uppskattar jag här avsaknaden av svordomar och ett mer vulgärt vardagsspråk som blir mer och mer vanligt i dagens litteratur. Det språket förekommer naturligtvis i ungdomarnas dagliga liv men min subjektiva bedömning är att böckernas värld kan vara en frizon. 

Personligen tycker jag det är tråkigt när böckernas huvudkaraktärer utvecklar ett behov av sprit, droger eller beroendeframkallande mediciner. Det sker mer och mer i de böcker jag läser och jag hoppas att det inte blir lika vanligt i böcker för yngre läsare. Men enligt tidigare forskning* om läsvanor så föredrar både ungdomar och äldre att läsa böcker som baseras på verkliga händelser. Många föredrar böcker om trauman, hemska uppväxtskildringar och skildringar från fängelsevistelser. Sanningsenligt eller inte, i böckernas värld behöver kanske inte allt vara realistisk. Vad det gäller sanning eller konsekvens som i den gamla leken så blir sanningen här inget alternativ för Rivaldo. Bakom sanningens rygg lurar konsekvenserna och den upptäckten undgår inte den unge spanaren.

En av drivkrafterna till Rivaldos detektivarbete är pengar. Många unga lockas till de stora pengarna oavsett om de själva använder droger eller inte och den som i tidiga år gett sitt lillfinger mister ofta hela sin hand inom snar framtid. Pengar, spänning och kickar har alltid intresserat unga och oftast varit en dålig kombination men med dagens närhet till information och tillgänglighet går ingen säker. All utveckling av teknik som datorer och mobiltelefoner är på gott och ont. Den här historien känns extra viktig när tidningarna fylls av information från rättegångar kring gängbildning, droghandel. kidnappning, mordförsök och mord där flera yngre personer är involverade. Synpunkterna om paryknarkarnas betydelse för droghandel och gängbildning skiljer sig stort men jag tror inte att någon förälder vill se sitt barns namn på swishlistor till en brottsmisstänkt langare som flitigt diskuteras i media just nu.

 "Jag säger bara att de som väl har fastnat i ett gäng har all motivation i världen att bli professionella"

Jag är kanske helt fel person att ge mig in i den här diskussionen men med många levnadsår har jag sett en hel del. Jag har arbetat nära barn, tonåringar och unga vuxna en stor del av mitt liv, jag är mamma till barn som varit unga och mormor och farmor till flera tonåringar. Det känns därför viktigt att lyfta problemet för vi är flera generationer som är involverade i de ungas värld. Det är inte alltid lätt att se tecknen även om de finns där, däremot är det lätt att vara efterklok både för ungdomar, föräldrar och andra anhöriga, det vet jag med säkerhet. 

Det här är en samtidsberättelse som står nära många av dagens ungdomar och det finns en hel del att reflektera över för både unga och föräldrar. Extrajobb och studier, hur går det ihop och var finns tex. den närvarande mamman som den här unge mannen så väl  skulle behöva. Den härvarande mamman arbetar på nätterna och sover hemma på dagarna för att få familjens ekonomi att gå ihop efter pappans död. Att vara härvarande  är långt ifrån den föräldrakontakt som den här sonen behöver. En ung man som inte vågar besöka sin egen pappas grav på grund av att han skäms över sig själv.

"Vi är alla superhjältar, vi har våra styrkor och svagheter"

Tack! Whip Media för att jag fick möjlighet att läsa den här boken. Jag kommer att fortsätta mitt spånande i barn- och ungdomsböckernas värld, att reflektera över språk, handling och kring vad som intresserar unga läsare i dag. 

Jag hoppas att bokens händelser avskräcker istället för uppmuntrar ungdomar till brott, men det är upp till varje ung läsare att själv avgöra. Det är det som är så intressant med böcker. Jag hade också önskat att kunna relatera bokens handling till författarens ålder, yrkeserfarenhet m.m men hittar ingen information.

Detektiven Rivaldo: Klient-X. 
Författare: Ian Iverson
ISBN: 9789189707733
Utgivningsdatum: 2023-06-22
Förlag: Whip Media

 *Avhandling av Annette Årheim När realismen blir orealistisk. (2007)

  (null)