Snuten på Dårön av Kent Klint Engman

Ibland får jag infall att göra saker som jag aldrig trott mig själv om. På något konstigt sätt så blir jag oftast positivt förvånad efteråt och det är sällan att jag ångrar mig. Om man inte vågar prova något nytt, så kan man ju gå miste om något väldigt bra och ingen minns en fegis. Så är det med böcker och med tv-serier också.

Games of Thrones - inget för mig. Krig, våld, blod och allmänt äckliga karaktärer och scener. När seriens sista avsnitt hade sänts efter åtta år, fick jag plötsligt en ingivelse att kika på det första avsnittet och jag var fast. Otaliga timmar och åtta säsonger senare hade jag satt den på min lista över favoritserier. Under tiden jobbade jag med att analysera varför jag suttit där och nedlåtit mig till att se allt detta våld. Tyvärr har jag ännu inte kommit på något bra svar på den frågan.

Precis så kan de vara med böcker också. Jag fick ett tips i en facebookgrupp om Kent Klint Engmans böcker om Snuten på Dårön. Författaren har själv läst in böckerna på mål och som gammal hälsing blev jag naturligtvis nyfiken. Jag läste en del recensioner på Storytel och förstod att det var en udda skröna med inslag av både våld och fantasy. Inte riktigt min genre, men varför inte testa.  

Att en författare lyckats få plats med så mycket tok i samma bok är ofattbart, "bok, tok, boktok  en tokbok så att säga", som bokens karaktär Markel troligast skulle ha sagt, men jag blev fast och kunde inte sluta lyssna. Det här är en helt galen historia som utspelar sig på en ö utanför hälsingekusten, närmare bestämt utanför Mellanfjärden (om jag inte minns helt fel).

Den före detta bruksarbetaren Knujt Maxner från Iggesund kommer till Gallbjäre för att besöka en för honom okänd person på mentalsjukhuset på ön. Knujt Maxner är en ganska vanlig helylle kille vars önskan att bli polis grusades i de slutliga proven på polisskolan. Genom ett flertal misstag och förväxlingar så får han nu chansen att med sin (nästan) namnes polisbricka och pistol ge sig på det mycket speciella buset på ön. Som öns nye poliskommissarie inser han snabbt att ingenting verkar följa lagar och normala regler på ön. 

Här möts vi av obehagliga dödsfall, kometer, kärlekskranka fiskare, speedade kaniner, mobila trädgårdstomtar och spejande röda ögon. På ön finns också trotsiga tonåringar och många andra kryptiska öbor som får en stor betydelse för Knutj Maxners polisarbete på ön. Flera av de här suspekta figurerna har sina rötter i gammal svensk folktro med anknytning till Hälsingland.

Visst kan man tycka att den ene är tokigare än den andre, men så finns också Markel. Jag är faktiskt lite förälskad i polisassistenten som formats och fostrats på ön. Hans tungvrickande ordvitsar roar mig enormt och hans godhjärtade personlighet borde få en bättre tillvaro någon annanstans inne på fastlandet. Några andra intressanta karaktärer som jag gärna hört mer om är Reine Hög som tillhör FramtidsVI (Vi människor från framtiden) och arbetar för ADUP (Albiner Dalmatiner Utan Prickar) och Klas Eskil Blom med sina lortiga vänner i den hemliga cirkusen.

Den riktigt stora behållningen med den här boken är författarens inläsning. Han ger varje karaktär en egen personlighet genom sin röst och dialekt. Det blir en salig blandning av hälsingedialekter eftersom landskapets södra del räknas till de uppländska sveamålen och den i norra Hälsingland till de norrländska. Dessutom bor det en del andra utbölingar på ön så hans tolkningar blir verkligen mångfasetterade. 

Visst, öbonas språk är inte det bästa. Det finns många ord och uttryck som jag gärna hade sluppit att lyssna till, men nu är orden på pränt och jag får trösta mig med att det är en grovhuggen skröna med inslag av fantasy och handlar om udda karaktärer som inte förstår bättre. 

Nu skall jag läsa nobelpristagaren Abdulrazak Gurnahs bok Paradiset och några andra mer seriösa böcker, men sedan kommer jag att kasta mig in i del två i serien med det intressanta persongalleriet på ön Gallbjäre, i folkmun kallad Dårön. Boken heter Toner från förr, Snuten på Dårön 2 och den här gången är jag mer förberedd på vad som väntar. 

Vem vet förresten i dag vad en ***lona är?

Bok: Snuten på Dårön
Författare: Kent Klint Engman
Utgivningsdatum: 2021-05-17
Förlag: BoD 
ISBN: 9789179692032

Ljudbok: Snuten på Dårön
Författare: Kent Klint Engman
Utgivningsdatum: 2021-05-28
Publisher: Kung kent Förlag

(null)