basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Inlagd gurka (pressgurka) – meningen med livet

Publicerad 2020-01-29 08:54:37 i Hälsa, Logoterapi, Viktväktarna,

Livet behöver inte vara perfekt för att vara underbart - ibland behövs bara en ostsmörgås med pressgurka och livet får en mening.

Efter två månade i vacum börjar jag sakta ta mig upp på banan igen. Första passet på gymmet i dag var ingen höjdare, men jag tog mig dit och gjorde några enklare övningar. Helgens besök på "Hälsa, kropp och själmässan" blev ockå det en bra upplevelse, med föreläsningar, behandlingar, yogadans och god mat. Att lägga fokus på sig själv och komma bort från vardagen (även om det nu var helg 😊) behövdes efter en december och en januari där förkylningar och andra sjukdomar duggat tätt i familjen. "Ombyte förnöjer"  hette en film på 30-talet och det ordspråket håller sannerligen än i dag. 

Som jag skrivit många gånger tidigare så föredrar jag så ren mat som möjligt. Men jag vill också ha det där lilla extra som gör basmaten till något att längta efter. Inlagd gurka är min last och får jag välja så är den hemgjorda pressgurkan kungen av inläggningar. Den passar som tillbehör till både varmrätter och på smörgås. Recepten är många men jag anväder en gammal klassiker från Perstorps egen fyrkantiga flaska med 24 procentig ättiksyra.

Pressgurka
1 slanggurka
1 msk ättika 24%
2 msk socker
hackad persilja
Skölj och skiva gurkan tunt med osthyvel.
Strö över socker och häll på ättika.
Rör om och låt stå i 10 minuter under press.
Strö över persilja.

Jag tar också en nypa flingsalt och lite mald vitpeppar. 

OBS! Perstops Ättiksyra är 24% och skall inte ätas outspädd. Den kan spädas till Ättiksprit 12 %, Inläggningsättika 6 % och matlagningsättika 3 %.

 

Den här nyinlagda gurkan är också bra för den som är känslig mot histamin. Ättika har 0 mg histamin/100 g och pressgurkan har inte stått för lagring.

Som viktväktare passar den extra bra eftersom alla inlagda och picklade grönsaker är 0 sp. 💜💙💚

(null)

Hoppas att du gillar den lika mycket som jag gör. Blir den för stark så späd med lite vatten.Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela