Inlagd gurka (pressgurka) – meningen med livet

Livet behöver inte vara perfekt för att vara underbart - ibland behövs bara en ostsmörgås med pressgurka och livet får en mening.

Efter två månade i vacum börjar jag sakta ta mig upp på banan igen. Första passet på gymmet i dag var ingen höjdare, men jag tog mig dit och gjorde några enklare övningar. Helgens besök på "Hälsa, kropp och själmässan" blev ockå det en bra upplevelse, med föreläsningar, behandlingar, yogadans och god mat. Att lägga fokus på sig själv och komma bort från vardagen (även om det nu var helg 😊) behövdes efter en december och en januari där förkylningar och andra sjukdomar duggat tätt i familjen. "Ombyte förnöjer"  hette en film på 30-talet och det ordspråket håller sannerligen än i dag. 

Som jag skrivit många gånger tidigare så föredrar jag så ren mat som möjligt. Men jag vill också ha det där lilla extra som gör basmaten till något att längta efter. Inlagd gurka är min last och får jag välja så är den hemgjorda pressgurkan kungen av inläggningar. Den passar som tillbehör till både varmrätter och på smörgås. Recepten är många men jag anväder en gammal klassiker från Perstorps egen fyrkantiga flaska med 24 procentig ättiksyra.

Pressgurka
1 slanggurka
1 msk ättika 24%
2 msk socker
hackad persilja
Skölj och skiva gurkan tunt med osthyvel.
Strö över socker och häll på ättika.
Rör om och låt stå i 10 minuter under press.
Strö över persilja.

Jag tar också en nypa flingsalt och lite mald vitpeppar. 

OBS! Perstops Ättiksyra är 24% och skall inte ätas outspädd. Den kan spädas till Ättiksprit 12 %, Inläggningsättika 6 % och matlagningsättika 3 %.

 

Den här nyinlagda gurkan är också bra för den som är känslig mot histamin. Ättika har 0 mg histamin/100 g och pressgurkan har inte stått för lagring.

Som viktväktare passar den extra bra eftersom alla inlagda och picklade grönsaker är 0 sp. 💜💙💚

(null)

Hoppas att du gillar den lika mycket som jag gör. Blir den för stark så späd med lite vatten.Visa fler inlägg