Truut är tillbaka! - Där korparna skriker av Dag Öhrlund

Ewert Oswald Truut är tillbaka och tillsammans med sina medarbetare Carolina Herrera och Richard Kahn ställs han här inför ett nytt fall där dottern till en rik affärsman spårlöst försvinner. När både pappan och polisens ledning visar sig allt annat än samarbetsvilliga får Truut på eget initiativ försöka hitta lösningar i utredningen.

Tyvärr går inte allt riktigt som det skall och när dottern till en högt uppsatt politiker också försvinner blir tiden dyrbar och Truut måste trappa upp polisarbetet.

Truut blir mer och mer obekväm för sin arbetsledning på grund av sitt kontroversiella och frispråkiga sätt. Han står ändå rakryggad för sina åsikter och anser att samhället skulle se bättre ut om fler följde hans exempel.

Pension är inget som lockar och hans dagar är intensiva. Förutom sitt polisarbete har Ewert ett privat zoo i lägenheten där hans talande papegoja Per Albin är en frisk fläkt med stora krav. När dottern från ett tidigare förhållande plötsligt dyker upp och vill bli en del i hans lilla familj blir han oroad, men sonen Kim blir glad för att få en syster. Kärleksförhållandet med hjärtläkaren Rebecca tar också på krafterna men med hjälp av god mat, cigaretter, whisky och en och annan Emser så går dagarna och utredningen framåt.

"Och en papegoja, Per Albin, döpt efter den tidigare socialdemokratiske statsministern som, tänkte Ewert, hade varit en hederlig och rättskaffens karl till skillnad från de flesta av dagens politiker."

Som den bakåtsträvare som Ewert Oswald Truut är så kan han ibland vara lite irriterande, men som bokläsare är vi många som försöker se det positiva i den trulige kriminalaren och Öhrlund har lyckats skapa en karaktär som man bara vill ha mer av. Som djurvän och farfar är han en fantastisk person även om känslor, elbilar och könsneutrala dockor inte riktigt är hans grej. 

Öhrlunds sätt att skriva ger ett driv i berättelsen och går lätt att läsa trots att boken inneåller 600 sidor.

Ibland måste man följa sin egen tro.
Och Ewerts övertygelse om att Carolina varit oskyldig, var orubblig.
De senaste månaderna hade med andra ord varit en enda röra. Nu var han singel igen.
Eller inte.

Det här är ingen förutsägbar bok och i det sista kapitel anar jag att den mediokre deckarförfattaren (Truuts omdöme) 😊 har en spännande fortsättning på gång och att vi snart får se vilka nya obekväma konfrontationer som han utsätter Ewert för. 

Boken finns också som ljud- och e-bok. Ljudboken är en författareuppläsning eftersom Stefan Sauk inte hade möjlighet att läsa in boken den här gången. Många trogna lyssnare har reagerat starkt på det men jag tycker att Öhrlund gör ett riktigt bra jobb med uppläsningen av sin egen bok. Jag varvar oftast mellan läsning och lyssning eftersom jag då har möjlighet till både läs- och lyssnarupplevelsen. 

Där korparna skriker
Författare: Dag Öhrlund
ISBN: 9789180185264
Utgivningsdatum: 2022-08-22
Förlag: Lind & Co

  (null) 
Visa fler inlägg