Bedragarna av Susanne Hydén och Björn Ljungquist.

Årets midsommarkrim blev Bedragarna av Susanne Hydén och Björn Ljungquist. Det är första delen i Greger- triologin och den är fylld av spänning, kriminalitet, relationer och må bra känsla av den sorten som jag tycker om. 

Greger Blomstrand älskar att köra sin Harley-Davidson och att meka i broderns garage. Som chef på Nordias skadeutredningar leder han sin arbetsgrupp i knepiga fall av försäkringsbedrägerier och på kvällarna dricker han öl på Halta Lottas krog. När arbetsgruppen på SKUA upptäcker att flera av de anmälda stölderna kan ha ett samband ger sig Greger och hans medarbetare in i en komplicerad efterforskning som tar dem till både Danmark och Norge. Mitt i utredning hamnar Gregers fru som arbetar på Irland ut för en tragisk händelse och på andra sidan sundet möter han Karen som rör om i Gregers liv på ett ambivalent sätt. Om jag också lägger till att polisen hittar en död kvinna i ett hus med ett väl fungerande övervakningslarm så förstår ni att både polisen, Greger och kollegorna på SKUA har en hel del att klara ut.

Jag ser inte huvudkaraktären som någon speciellt udda personlighet utan Greger Blomstrand verkar vara en trevlig man i sina bästa år och en intressant person att följa både i yrket och familjelivet. Hans familjesituation tillhör inte den vanligaste och är säkert också en orsak till en del av de beslut han tar, men de flesta av dem är oftast både kloka och övertänkta. Ibland kan jag tycka att det börjar smyga in för mycket attraktion och relationsutveckling i dagens kriminalromaner med varning för romance, men här finns alla delarna i en lagom och intressant balans.

Jag anar att det ligger mycket research bakom den här boken för det är en trovärdig historia med levande miljöbeskrivningar och personporträtt. Handlingen rör sig i en miljö som jag inte har någon kunskap om, men jag anar att tekniken har gått framåt med jättesprång sedan Björn Ljungquist började skriva på det här manuset.

Språket är välformulerat och det är lätt att följa med i händelseförloppet. Visst finns det några korrekturfel men det är ingenting som stör läsningen. Jag upplever den här boken lite annorlunda och kanske är det här någonting vi kommer att se mer av i framtiden. Jag tycker om huvudkaraktärens relation till sin bror och hans fru både i yrkeslivet och under ensamma kvällar och helger. Kanske kan jag tycka att hans dotter borde få mer av hans uppmärksamhet men den relationen ligger utanför handlingen i boken.

Om jag inte förstått allt fel så började Susannes pappa Björn på den här triologin innan han var med om en allvarlig trafikolycka och Susanne har sedan varit med och gjort ett omtag och är därefter medförfattare fram till utgivningen. Båda författarna har gett ut ett flertal böcker tidigare.

Tack! Susanne och förlaget BoD för att jag fick möjlighet att läsa den här boken.
Jag ser verkligen fram emot att få följa Greger-trilogin i kommande böcker,

Bedragarna
Författare: Susanne Hydén, Björn Ljungquist
Utgivningsdatum: 2022-04-14
Förlag: BoD 

ISBN: 9789180270809

(null)  

(null)
 
(null)  
 
(null)