Dagens söndagstankar – böckerna om de sju systrarna, service och värdskap

Nu har jag äntligen kommit kapp Lucinda Rileys världssuccé, serien om de sju systrarna. Jag har medvetet avvaktat med att läsa den sjunde boken om Den saknade systern eftersom den avslutande delen Atlas: Historien om Pa Salt nu kommer ut den 11 maj. De första böckerna tycket jag väldigt mycket om men med tiden upplevde jag några av böckerna som tjocka och sega där långa stycken blev transportsträckor till mer intressanta delar. Helt självklar ville jag ändå läsa klart hela serien så nu väntar jag på den sista boken. 

"Succéförfattaren Lucinda Riley avled i juni 2021 i cancer, innan hon hunnit avsluta sin bästsäljande bokserie De sju systrarna. En kort tid innan hennes senaste bok Den saknade systern publicerades, meddelade Lucinda att det skulle komma en åttonde och sista del i De sju systrarna-serien, och lovade att besvara frågan som varit historiens hjärta: Vem är Pa Salt?" (bokbiten,se)

Jag känner att det vilar ett visst ansvar på mig att läsa ut den här serien. Det finns en mycket tragisk och känslosam historia bakom det ansvaret. Under åren har jag haft många trevliga samtal med en barndomskamrat. Vi tipsade varandra om böcker, diskuterade religion och bytte matrecept. Hon gav mig den första informationen om Lucinda Rileys bokserie och hon älskade den. Tyvärr hann hon bara läsa en del av böckerna eftersom hon dog mycket hastigt i sviterna efter covid-19. Med tankarna hos min vän så tog jag beslutet att läsa seriens alla böcker som ett minne av vår vänskap och för att kunna göra ett avslut på en påbörjad diskussion.

(null)
 

När jag är ute på tur i landet så försöker jag alltid hitta ett café som känns hemtrevligt och uppfyller alla de kriterier som jag söker. Det viktigaste är tunna vanliga kaffekoppar, klassiskt konditorifika, sittvänliga stolar eller soffor och lugn musik på låg volym. Det är inte det enklaste kan jag tala om för dagens caféer erbjuder oftast tjocka muggar, barstolar, jättemuffins och musik på hög volym. Att söka sig fram via gps är inte heller så lätt eftersom namnen inte alltid ger rättvisa. Under förra veckans besök i Västerås drev det ruggiga vädret in oss på ett "café" i den gamla delen av Västerås som inte alls stämde in på det namn vi gick på. Lokalen var trevlig och sittplatserna helt ok, men menyn bestod mest av tjocka baguetter och grillade smörgåsar. När vi frågade efter en klassisk räksmörgås tittade männen bakom disken först på oss med en viss skepsis, men ändrade snabbt ansiktsuttryck och svarade "det ordnar vi, men det kan ta lite tid". Med kaffet i en takeawaymugg av papp för att slippa de tjocka muggarna så väntade vi med spänning på vad resultatet skulle bli. 

(null)

 
På ett fantastiskt Kajsa Varg manér "man tager vad man haver" så blev vi serverade en av de godaste räksmörgåsar jag någonsin ätit. Inte helt klassisk men de här männen visade vad jag ser som både service och värdskap. En eloge till Kalle på spången som på gpskartan hette någonting helt annat.
 
(null)
 

Inlägget om Bönfocaccian men Lingon och rosmarin blev väldigt populärt och har du inte sett det så hittar du det HÄR

  (null)

Promenadvägen runt vår lilla sjö bjuder på en ny upplevelse varje dag och den här veckan har inte varit annorlunda. Våren börjar sakta ta över men förra helgens snöfall fördröjer säkert processen.

  

Den saknade systern
Författare: Lucinda Riley

Format: Inbunden
ISBN: 9789180060486
Utgivningsdatum: 2021-05-20
Översättare: Gabriella Andersson Mia Ruthman
Förlag: Bazar Förlag

Atlas: Historien om Pa Salt.
Författare: Lucinda Riley, Harry Whittaker
ISBN: 9789180060516
Utgivningsdatum: 2023-05-11
Översättare: Mia Ruthman Gabriella Andersson
Förlag: Bazar Förlag

 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg