Författarpresentation av Andreas Jemn - att berätta om resor genom universum på ett vetenskapligt trovärdigt sätt
Dolt under isen är en science fiction roman med magisk realism och undertoner av humor. I det isolerade Fjällforsen syns mystiska sken på himlen. Givetvis börjar man prata om UFO.
Men traktens starka kvinna, Katinka Månstråhle tror inte på det förrän hon får bevittna ett rymdskepp med egna ögon. Snart får hon också veta att några sammansvurna i trakten förvarar en död utomjording i en frysbox. Katinka förstår att besökarna har kommit för att söka efter sin försvunna vän och ger sig ut för att lösa mysteriet.
Tillsammans med sina vänner bygger hon en ubåt för att undersöka ett tidshål i en djup sjö och ställs hela tiden inför nya utmaningar.
Science-fictionförfattaren ställs inför svåra dilemman. Hur man ska lösa resor genom universum och tiden på ett vetenskapligt trovärdigt sätt. Samtidigt som man ska beskriva hur besökare från yttre rymden ser ut.
Man behöver ha vissa vetenskapliga ramar. Men till skillnad från forskarna kan författaren ta sig friheter och sväva ut i fantasins värld.
I Star Trek löste man smidigt de här oändliga rymdresorna genom den så kallade Warpdriften. En hastighet som överglänser ljushastigheten flera gånger om, och har visst stöd i vetenskapen. Även om det verkar omöjligt i praktiken.
Men med strängteorin öppnas nya möjligheter att lösa rymdresorna. Med den kommer teorin om flera parallella dimensioner. Om det bara finns tillräckligt avancerad teori går det att resa genom maskhål till främmande galaxer.
Den här teorin ligger i tiden och är både praktiskt och spännande att använda som författare.
Sedan kommer vi till problemet med besökarna. Hur ser liv ut på andra planeter? Traditionellt har det varit grå, klena varelser med stora huvuden och svarta ögon.
Det är så man förknippar utomjordingarna.
Vi kan omöjligt veta hur liv ser ut på andra planeter. Alldeles säkert finns det miljoner, ja kanske miljarder med civilisationer där ute i det enorma kosmos och på varje plats har livet utvecklats efter en rationell slumpmässighet beroende på lokala variationer.
Det är ofrånkomligt att man förmänskligar rymdvarelserna. Det har gjorts tidigare, inte minst Douglas Adams i Liftarens guide till galaxen låter fantasin få spela fritt mellan tangenterna och det ger rymdvarelserna en surrealistisk och uppskruvad version av mänskligheten. Samma sak ser vi i Star Wars som är ett rymdepos djupt rotat i vår mänskliga historietradition.
Ofta är rymdvarelserna också elaka och hotar Jorden. Men enligt seriösa vetenskapliga teorier skulle det vara omöjligt att företa sig sådana resor om en civilisation inte uppnått ett högre etiskt tillstånd. För en civilisation som vår tar kol på sig själva, genom miljöförstöring, krig orättvisor och vi lägger våra resurser på att bygga vapen snarare än att utforska rymden.
Det enda lilla kruxet skulle då vara att rymdvarelserna som kommer hit är oss så överlägsna att de betraktar människan som vi ser på insekter. Då skulle vi stå inför stora bekymmer.
Andrea Jemn
Tack till författaren och journalisten 𝘼𝙣𝙙𝙧𝙚𝙖𝙨 𝙅𝙚𝙢𝙣. Andreas bor i Falun och har skrivit trilogin om 𝙥𝙚𝙣𝙨𝙞𝙤𝙣𝙖𝙩 𝙁𝙟ä𝙡𝙡𝙛𝙤𝙧𝙨𝙚𝙣。
𝙋𝙚𝙣𝙨𝙞𝙤𝙣𝙖𝙩 𝙁𝙟ä𝙡𝙡𝙛𝙤𝙧𝙨𝙚𝙣
𝙏𝙤𝙢𝙩𝙚𝙣 𝙠𝙤𝙢 𝙖𝙡𝙙𝙧𝙞𝙜 𝙩𝙞𝙡𝙡 𝙁𝙟ä𝙡𝙡𝙛𝙤𝙧𝙨𝙚𝙣
𝘿𝙤𝙡𝙩 𝙪𝙣𝙙𝙚𝙧 𝙞𝙨𝙚𝙣
Jag tycker att böckerna är både lättlästa och välskrivna och jag uppskattar speciellt Andreas Jemns underfundiga humor.
Dolt under isen.
Författare: Andreas Jemn
ISBN: 9789189869653
Utgivningsdatum: 2024-05-31
Förlag: Lava Förlag
Nästa onsdags gästinlägg handlar om livselexir. Då skriver musikern och textförfattaren Annika Edin om ordens skaparkraft och om hur poesin och musiken har burit henne genom livet.
Onsdag 14 augusti på basilicablogg.se