Boktips - åtta verklighetsbaserade berättelser från första delen av 1900-talet

Flera av de böcker jag läser är verklighetsbaserade böcker från första delen av 1900-talet. Jag läser sällan de memoarer eller biografier som handlar om kändisar, men tycker om vardagliga livsberättelser från en tid som varit. Jag vill gärna kalla dem för "livstycken".  Den som återberättar ett skeende färgar naturligtvis slutresultatet, men även om fakta blandas med egna tolkningar och fiktion så finns det många guldkorn att ta tillvara på. De här berättelserna tar mig med på livsresor i både glädje och sorg och de blir ofta tidsdokument från tider som dagens och kommande generationer inte känner till.

Här är sex böcker som jag läst under de senaste åren. Alla är baserade på verklighet och ger en inblick i ett liv som många inte känner till i dag. Alla visar på en svunnen tid och från olika platser men väl värda att läsas och reflekteras över.

(null)


Handbok för sårade helare av Viveka Eriksson handlar om varför författaren själv som socionom och hjälpare ofta hamnar i problematiska situationer.

Det här är en bok som berör och som manar till eftertanke. Hur viktigt är det att lyssna till sina känslor och att ha en inre dialog med sig själv? Vilka val gör vi i livet? Hur tänker vi kring orsak-verkan? Det ena valet utesluter inte alltid det andra, men att alltid välja den väg och det alternativ som upplevs som enklast och mest positivt för stunden kan få förödande effekter.

Handbok för sårade helare - älska dig själv först så hjälper du från ljuset
Författare: Viveka Eriksson
ISBN: 9789180579872
Utgivningsdatum: 2022-05-17
Förlag: BoD

Min recension av boken.

I Porten till friheten av Monica Ivesköld får vi följa Henriettas liv som skilsmässobarn och en mycket osäker uppväxt till ett liv som vuxen på stadiga ben.

När hon vaknar upp på sjukhuset en morgon 2009, vet hon inte om hon lever eller om hon är död. I ett dimmigt töcken passerar hennes barn- och ungdomstid som en film med bilder och händelser som satt djupa spår i hennes liv. Vilket arv bär föräldrarna med sig och vilka arvsynder döljer sig i nedstigande led. Rädsla, maktbegär, härskarteknik och alkohol styr en stor del av familjen, där en allmän tystnadskultur lägger sig som en svart mantel över alla. Trots Henriettas insikt så är det svårt för ett barn eller en ungdom att fjärma sig när övergrepp, våld och maktmissbruk får härja fritt och rädslan, medberoendet och ihjältigandet styr inom en familj.

Porten till friheten
Författare: Monica Ivesköld
ISBN9789189261129   
Utgivningsdatum 2020-11-09 
Förlag: Lava förlag 

Min recension av boken.

Moderfloden av Astri Kleppe är en mycket tragisk familjehistoria som utspelar sig i en mörk tid. Under Astri Kleppes penna får den ändå ett avslut som jag upplever som gott och rofyllt.

Det här borde vara en lycklig historia, men så blir det inte. Det är en berättelse om ett mord som hösten 1939 skapar stora tidningsrubriker i hela Estland. En tragedi som inte bara påverkar de två unga studenterna utan också deras son och andra anhöriga i flera generationer.

Moderfloden
Författare: Astri Kleppe
ISBN:  9789189484986
Utgivningsdatum: 2022-12-01
Förlag: Lava Förlag

Min recension av boken.

Vårdnaden är en berättelse om att förlora den man älskar. I förordet skriver Irene Kolare att det är fragment av det som flickan minns och flickan Irene minns mycket. Det krävs mod och kraft att sätta sina upplevelser på pränt och här delar författaren med sig av en känslosam barndom fylld av både lycka och sorg.

Sommaren 1966 lämnade mamman familjen och där började också en rättslig process som blev början till en mycket svår tid för en olycklig nioåring som med hjälp av rymningar och ett oacceptabelt beteende försökte bli synlig igen.

Vårdnaden
Författare: Irene Kolare
ISBN: 9789189308749
Utgivningsdatum: 2021-04-16
Förlag: Ekström & Garay

Min recension av boken.

Aina är en verklighetsbaserad historisk roman där handlingen sträcker sig från första världskriget till sjuttiotalet. Här får vi följa livet i en liten stad vid ryska gränsen där familjerna försöker skapa en framtid i en mycket orolig tid. Madeleine Finlöf har skrivit en berättelse om släktens starka kvinnor som ett minne till sin mamma Mandi och den kraftfulla farmodern Aina. Ett livsdokument som mamman önskat få nedskrivet utifrån hennes och maken Veikkos egna berättelser.

Det här är en berättelse om liv och död, kärlek och sorg, om familjers kamp efter åren under Rysslands styre och förlamande krig.

Aina – en berättelse om starka kvinnor vid ryska gränsen
Författare: Madeleine Finlöf
ISBN: 9789177854203
Utgivningsdatum: 2023-04-29
Förlag: BoD

Min recension av boken.

En solig sommardag 2021 träffade jag May-Lena Hall på ett café i Mellanfjärden. Vi började prata om böcker och kom då in på Anna-Karin Palms bok om Selma Lagerlöf. Jag fick också veta att May-Lena skrev på en personlig berättelse Mirakel och maktmissbruk som skulle komma ut innan årets slut. I januari 2022 fick jag ett meddelande från henne om att boken Mirakel och maktmissbruk nu fanns att köpa i bokhandeln. Anna-Karin Palm är systerdotter till May-Lena och har motiverat och uppmuntrat henne till att skriva den här självbiografiska boken.

Bokens huvudkaraktär Helena kommer från Hälsingland, 1967 är hon sjutton år och flyttar till Stockholm för att utbilda sig. En kväll träffar hon en ung man från Tyskland och blir förälskad. När hon senare upptäcker att hon är gravid har han redan återvänt till sitt hemland och Helena saknar hans fullständiga adress.

Mirakel och maktmissbruk
Författare: May-Lena Hall
ISBN: 9789189316188
Utgivningsdatum: 2021-12-01
Förlag: Mandatus

Min recension av bokenKommentera här: