Porten till friheten av Monica Ivesköld

Med sviterna efter en allvarlig sjukdom upplever Henrietta sitt liv i repris. När hon vaknar upp på sjukhuset en morgon 2009, vet hon inte om hon lever eller om hon är död. I ett dimmigt töcken passerar hennes barn- och ungdomstid som en film med bilder och händelser som satt djupa spår i hennes liv. En ström av minnen gör sig påminda från tidig ålder som kantats av mobbning och rädsla, men också av livsstyrka, mormoderns omsorg och kärleken till både djur och människor. I Porten till friheten av Monica Ivesköld får vi följa Henriettas liv som skilsmässobarn och en mycket osäker uppväxt, till ett liv som vuxen på stadiga ben.

Vid föräldrarnas skilsmässa väljer Henrietta att bos hos sin mormor och morfar där hon trots morfaderns alkoholproblem känner sig tryggare. I familjen finns en mycket elak och självupptagen släkting som tidigt sätter klona i Henriettas liv och med järnhand styr hennes uppväxt. Genom att bjuda henne på utlandsresor, köpa kläder och dyra julklappar manipulerar han alla i hennes familj och hon tiger stilla och anpassar sig. De obligatoriska telefonsamtalen som han kräver på tisdagar och lördagens besök i jävulens grotta tar all kraft och energi av Henrietta som hellre vill vara fri, spontan och umgås med sina vänner.

"Om orden hade fastnat på kroppen, hade hon sett blodig ut, nu syntes det  inte."

Jag kan inte låta bli att fyllas av hat till människorna kring Henrietta. Den nonchalans som de närmaste visar mot henne är avskyvärd men också förbryllande. Vilket arv bär föräldrarna med sig och vilka arvsynder döljer sig i nedstigande led. Rädsla, maktbegär, härskarteknik och alkohol styr en stor del av familjen, där en allmän tystnadskultur lägger sig som en svart mantel över alla. Trots Henriettas insikt så är det svårt för ett barn eller en ungdom att fjärma sig när övergrepp, våld och maktmissbruk får härja fritt och rädslan, medberoendet och ihjältigandet styr inom en familj. Allt blir till osynliga järnviljor. Jag har under julhelgen sett Peter Jöbacks film Jag kommer hem till jul och där valde också de vuxna att tysta ner och inte prata om problemen som fanns i familjen. Precis som för Henrietta så skall inget barn behöva tro att det som sker är deras fel, vuxenvärlden måste ta sitt fulla ansvar. 

Det finns en äkthet i texten och berättelsen har fint gestaltade karaktärer och miljöer. Det tog en bit in i boken för att jag skulle hitta min rytm i läsningen, men intresset för att veta mer drev mig vidare och spänningen ökar mot slutet av berättelsen. Lite av den återkommande informationen känns ibland överflödig och som onödiga upprepningar. Språket är välformulerat och känns tidsenligt, därför finns det några ord som t.ex. tjej och kille som stör mig i texten. Det är naturligtvis ett världsligt problem och kanske bara påverkar mig som är mossig i mitt sätt att se på språkbruket.

Porten till friheten har en mycket obehaglig, men verklighetstrogen handling och trots den dysfunktionella barndom som huvudkaraktären lever i så visar den på att hoppet, glädjen och kärleken kan göra underverk. Soldaten överlever kriget och det goda segrar till slut. Men även om Herietta lyckas ta sig genom porten till friheten så kommer minnena från 50- och 60-talet alltid att finnas kvar.

För mig som är född i mitten av 50-talet och jämnårig med Henrietta blir det här ett tidsdokument som tar mig tillbaka till en tid som fallit lite i glömska. Jag förnimmer doften av kokande lakan, fenomskurade golv och glansiga stenmanglade lakan. Plötsligt inser jag att även jag gått i skolan på lördagar och att jag fick en riktig skrivmaskin i grå väska som julklapp av min morfar när jag var 8-9 år, det hade jag helt glömt bort.

Monica Ivesköld har tidigare gett ut ett flertal fackböcker och en barnbok, Porten till friheten är hennes första skönlitterära roman och första delen av en serie fristående romaner med delvis återkommande karaktärer.

Tack! Monica Ivesköld för att jag fick möjlighet att läsa den här boken. Jag anar att du skriver på nästa bok i serien nu.

Porten till friheten
Författare: Monica Ivesköld
Utgivningsdatum 2020-11-09
Förlag: Lava förlag
ISBN9789189261129

  (null)











Kommentera här: