Fridlysta Fridolf kliver ur tofflorna och visar humör - ny feelgood av Josefin Sandblom

Fridlysta Fridolf är en fristående fortsättning på Josefin Sandbloms bok Selektiva Selma. Genom de två böckerna får vi följa Selmas och Fridolfs intressanta utveckling. Selma, den bittra  pensionären  som utsätter både maken och sin omgivning för stora problem i brist på sin egen lycka och tillfredställelse, formas under handlingens gång om till en charmig tant i sina bästa år. Fridolf, som likt sin namne i både serietidningar och filmer fått handlingens toffelroll, byter fotbeklädnad och klivet fram i en helt ny skepnad. Vem har sagt att toffelhjältar inte har humör? Trots det, så kunde bokens titel lika gärna varit Fantastiske Fridolf.

Eva-Lisa, Alex och Gabriel har nu blivit en liten famil, men någonting saknas. När Eva-Lisa blir gravid och Selma och Fridolf inser att de skall bli farmor och farfar borde lyckan vara total, men svatsjuka och gamla olösta problem står i vägen. Selma och Fridolf gör båda allt för att rädda sin nya familjelycka, men vad säger lagen? Vad är rätt och vad är fel? Kanske har de gått för långt den här gången.

Så här skrev jag i min recension om Selektiva Selma," Selektiva Selma är en typisk feelgood, både humoristisk och tragisk, men den sätter också fingret på ett problem som så många lever med. Författaren skriver "Kanske kan jag genom min berättelse om Selma få någon mer att känna att livspusslet får rätt kantbitar". De första kapitlen i boken om den otrevliga Selma läste jag inte med något större intresse, men med en förståelse för hennes problem, ett bra språk och ett driv i dialogerna som förde handlingen framåt på ett intressant sätt blev det till slut en bra läsupplevelse.

"För någon vecka sedan lyssnade jag på ett nyhetsprogram på radion där de pratade om att diagnosen och behandlingen påverkades negativt av pandemin. Vilket jag kan se som ganska självklart eftersom jag antar att träning, rutiner och kontinuitet är ett led i behandlingen, precis som på det sätt vi arbetade lång innan diagnosen fick ett namn i  diagnosmanualen ICD-11."

I Fridlysta Fridolf har Selma fått en större insikt om sitt eget matproblem, vilken har stor betydelse för hennes beteende- och livsutveckling. Hon har sakta börjat sin behandling och även om det tar tid så kan hon nu sätta värde på den sociala delen i en familjemiddag, vilket påverkar både henne och de övriga i familjen. Mina erfarenheter och tidigare arbete med barn och ungdomar gör att jag ser författrens sätt att beskriva Selmas ätstörning som en bra och viktig del i att ge diagnosen en större förståelse i allmänhet och utifrån det sociala perspektivet i synnerhet.

Det är ingen gastkramande läsuplevelse som Josefin Sandblom bjuder på, utan en feelgood där livets händelser står i fokus. Jag upplever den både äkta och trovärdig och med en hel del humor. Här finns vardagsproblem, kärleksbekymmer, ungdomssynder och lyckorus, både med och utan lustgas.

Fridlysta Fridolf är precis som Selektiva Selma, en bok man blir glad av att läsa.

Vill du ha det bästa utbytet av Selma och Fridolfs allt annat än lugna pensionärsliv, så är mitt råd att du läser dem i den ordning de kommit ut.

Vill du läsa min recension av Selektiva Selma så hittar du den HÄR
Den finns också hos Vängåvans bokhandel (Akademibokhandeln i Sundsvalls stenstad)
I den HÄR länken hittar du den,

Selektiva Selma
Författare: Josefine Sandblom
Utgiven: 2020-05-22
Antal sidor: 287
Förlag: Lind Co Förlag
ISBN: 9789178615537

Fridlysta Fridolf
Författare: Josefine Sandblom
Antal sidor: 287
Utgivningsdatum: 2021-06-15
Förlag: Lind & Co Förlag
ISBN: 9789179035570

(null)


 









Visa fler inlägg