Selektiva Selma - ger ätproblem en större förståelse.

När det gäller val av böcker är jag nog ganska selektiv i allmänhet och i synnerhet när det gäller feelgood. Men ibland får jag böcker som väcker min nyfikenhet på grund av en titel eller en intressant framsida. Selektiva Selma av Josefin Sandblom är en bok som visserligen legat i min bokhög ett tag, men den har hela tiden ändå pockat på att bli läst. Vi är nog många som är lite selektiva i våra personlighetsdrag men till saken hör att jag under mina yrkesverksamma år träffat många personer med selektiva ätstörningar vilket gjorde mig extra nyfiken på den här titeln.

 

Den 70 åriga Selma vi möter i boken är i mitt tycke ingen trevlig person, hon är missnöjd med det mesta vilket påverker både hennes och maken Fridolfs pensionärsliv i Motala. Hennes vänner är döda, bonussonen utflugen ur boet och deras äktenskap är allt annat än spännande. För att få lite krydda i tillvaron roar hon sig med att ställa till problem för andra och uppföra sig allmänt illa.

Utanför stan bor Eva-Lisa, hon har precis blivit lämnad av sin sambo och tolvårige sonen Gabriels pappa. Att hon blivit lämnad för grannens artonåriga dotter gör inte saken bättre och arbetet på sjukhuset, skammen och ansvaret för huslånen blir en jobbig vardag.

Selmas val av livsmedel, vilket oftast blir chips och pomes frites gör att hennes mage ofta gör uppror. Flera gånger tvingar Fridolf in henne på sjukhuset, men genom att undvika ärliga svar på läkarens frågor blir hon utskriven därifrån igen utan någon hjälp. När hon vid ett sjukhusbesök möter undersköterskan Eva-Lisa får hennes liv plötsligt en helt annan vändning. Genom Selmas frispråkiga spontanitet och Eva-Lisas medicinska kunskaper och vårdande personlighet får den här boken ett avslut som bara en bra kan få.

Selektiva Selma är en typisk feelgood både humoristisk och tragisk, men den sätter också fingret på ett problem som så många lever med. Författaren skriver "Kanske kan jag genom min berättelse om Selma få någon mer att känna att livspusslet får rätt kantbitar". De första kapitlen i boken om den otrevliga Selma läste jag inte med något större intresse, men med en förståelse för hennes problem, ett bra språk och ett driv i dialogerna som förde handlingen framåt på ett intressant sätt blev det till slut en bra läsupplevelse.

Selektiva Selma
Författare: Josefine Sandblom
Utgiven: 2020-05-22
Förlag: Lind Co
Antal sidor: 287
ISBN: 9789178615537

 

Diagnosen har inte varit känd så länge men jag har mött ett stort antal barn och ungdomar med samma eller liknande problem som Selma. Flera av dem blev diagnostiserade inom spectrat autism. När barnen är små är problemet störst för föräldrar och andra anhöriga men med stigande ålder och insikt blir ätstöringen allt mer också ett socialt probelm att leva med. Bokens författare har själv ett selektivt ätproblem och under den humoristska tonen i boken visar hon på alla de problem som kan uppstå på ett trovärdigt sätt genom sina egna erarenheter.  

 

För någon vecka sedan lyssnade jag på ett nyhetsprogram på radion där de pratade om att diagnosen och behandlingen påverkades negativt av pandemin. Vilket jag kan se som ganska självklart eftersom jag antar att träning, rutiner och kontinuitet är ett led i behandlingen, precis som på det sätt vi arbetade lång innan diagnosen fick ett namn i  diagnosmanualen ICD-11. 

 

ur psykologiteamet.se:

"Från och med 2013 finns det en diagnos som heter Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (ARFID). Den här diagnosen förklarar varför vissa barn inte vill äta. Diagnosen skiljer sig ifrån andra ätstörningar på så sätt att det inte är kopplat till oro över vikt eller hur kroppen ser ut."

"Det finns tre sorters ARFID. Den första är att man bara är ointresserad av mat. I det fallet så säger kanske barnet att de blir mätta fort eller att de bara inte vill äta. Den andra sorten är ett sensoriskt undvikande, vilket kan innebära att man inte tycker om smaken, texturen eller lukten av mat. Den sista sorten av ARFID är en rädsla för konsekvenserna av ätandet. Till exempel kanske barnet är oroligt att de kommer att sätta i halsen eller må illa om de äter."

Lite extra kuriosa till den här boken är att vi som är lite till åren mycket väl minns toffelhjälten Lille Fridolf och hans dominanta fru Selma som serierfigurer och på film.

 

Min recension av boken ligger också på Akademibokhandeln Vängåvans hemsida.

 

(null) 

 
 
 
 
 
1 Linda:

skriven

Intressant! 😀

Svar: Visst är det, 😀
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera här: