Yuz Asaf Jesus, mormor och jag av Örjan Åkermark - en söndagsbetraktelse om ett retroaktivt reportage i historisk tid
Min söndagsbetraktelse börjar bli en inbiten vana och lite beroendeframkallande. Att samla ihop sina upplevelser veckovis genom återblickar och reflektioner ger både insikt och lugn. Att samtidigt reflektera över innehållet i en bok som kräver eftertanke känns naturligt eftersom bokläsning är en del av min vardag.
Miljarder människor känner namnet Jesus. I boken Yuz Asaf Jesus, mormor och jag ställer Örjan Åkermark sig frågan, "Jesus och Yuz Asaf: Vem är du?"
I ett retroaktivt reportage i historisk tid besöker han det fördolda och det han tror sig veta, men tillämpar också vår ädlaste konstform, fantasin.
"I en tidsresa där gränserna mellan det förflutna och nutiden suddas ut, bjuder Örjan Åkermark in oss på en utforskning som sträcker sig långt bortom traditionella historieböcker. "Yuz Asaf, Jesus, Mormor och Jag" är inte bara en bok; det är en bro byggd av ord, där fantasins kraft är det enda verktyget som behövs för att korsa den." (från bokens baksida)
Som historisk reporter öppnar han upp alla sina sinnen där han sitter på Vårdkasberget i Härnösand och ser ut över Ådalens hjärtland. Från sin vridscen träffar han Jesus och flera av människorna i hans närhet. Han möter karavanägaren och affärsmannen Aron på en lägerplats strax väster om Betania och följer Jesus vid Genesarets sjö när han talar med fiskemännen och träffar lärjungen Simon Petrus för första gången. I febrigt iver lyckas han med vridscenens hjälp fånga livet vid Jheliumflodens strand. Kanske känner han också doften av nybakt bröd när han ser Jesus dricka vin och äta bröd och fågel tillsammans med Lukas och tre tjänare, sittande vid en glödande brasa. Hans möten tar honom från ytlig bekantskap med Jesus till en ärlig vänskap. Mellanmänsklighet - som medmänniska kan vi på olika sätt närma oss varandra utan att vara delaktig i ett samtal, vi kan också vara iakttagare och betraktare.
Från sin plats på berget ser han sin barndoms kyrka. Genom reportaget söker han en mer klarsynt inställning till kyrkans historia. Hur kyrkan i århundraden kunnat härja fritt i skuggan av Jesus kärleksbudskap. Jag kan förstå hans ambivalens för häxprocessen i Torsåkers socken var den största processen under 1600-talet och kyrkan var en del i det.
Författarens kärlek till sin mormor finns med genom hela berättelsen. "Mormors glädje fanns i att få erbjuda mat och dryck i den omfattning hennes resurser medgav". Jag har inte många minnen av min farmor men det är precis det här som lever kvar. När hennes tolv barn en efter en lämnade hemmet och kom på besök, fick ingen åka iväg igen utan att få med sig en gåva. Farmors knappa ekonomi tillät inga dyrbarheter så gåvan var oftast en påse bröd eller en burk lingonsylt, men alltid en gåva från hjärtat.
Ett reportage i gången tid kräver fokus av både skrivaren och läsaren. Skrivaren har här älvens trygga lopp och den nedåtgående kvällssolen vid horisonten att se bort mot. För mig i min läsfåtölj blir det svårt att behålla fokus ibland när delar av texten ska läsas i dialogform och med ett språk som inte flyter helt lätt.
"Jesus: Se, det blir en kort, men kärlek glädje.
Maria: Såja, ila före du - jag väger om vattenbrunnen tager. Och själv mer än rikt med tid du har att något brännbart plocka samman.
Jesus: Gärna moder, med glädje! Jag har mitt hemliga förråd."
Även om jag är uppvuxen med trygga frikyrkliga äldre släktingar och gått både Alpha och Beta i kyrkans regi, (grundkurser i kristen tro där man äter tillsammans, lyssnar på ett föredrag och samtalar i smågrupper) så är jag ingen bibelläsare. Däremot finns barndomsvännen Jesus och barnet i krubban närvarande och jag vänder ofta blicken mot både religionen och andligheten. Jag ser ändå en viss skillnad för religionen uppmanar mig till att lära mig av andras erfarenhet och andligheten manar mig att hitta min egen. Jag respekterar båda och som så många andra lever jag i en kombination.
Tack! Lava förlag och Örjan Åkermark för en bok som inte var helt lätt att läsa. Den kräver min personliga reflektion på ett djupare plan och jag kommer återvända till vissa stycken i texten. Kanske har känslan för den ytligt bekante pojken i söndagsskolan och barnet i krubban fördjupats.
Vi har alla vår egen relation till sökandet efter andlig förståelse. Men visst är det som Åkerman skriver:
"Yuz Asaf Jesus, mormor och jag är inte bara en skildring av en historisk gestalt - det är en inbjudan till att omfamna det vidunderliga i vår egen fantasi och de kosmiska samtalen som formar vår verklighet."
"Men som alltid, vi väljer vad vi vill veta och tro"
Yuz Asaf Jesus, mormor och jag
Författare: Örjan Åkermark
ISBN: 9789189913714
Utgivningsdatum: 2024-05-28
Förlag: Lava Förlag
2023 gav Örjan Åkermark ut Lögnen på Lava förlag under genren Svensk berättare.
Så här skriver Örjan Åkerman själv om början på sitt författarskap:
"Som 57-årig, hårt strokedrabbat beteendevetare och dramatiker bestämde jag mig för att med hjälp av hundvalpen Sirpa, massor av envishet och drygt 300 tomma blad ta mig an min rehabliteringsresa! Sirpa tog hand om den fysiska delen, och skrivandet fick så sakta alla kognitiva processer att åter samverka. I drygt tjugo år låg Sirpas och min "litterära hemlighet" bortglömd i en garderob, tills min hustru råkade hitta berättelsen. Min hustru Anita, fann det hela intressant! Några nyskrivna sidor epilog och kontakt med bokförlaget Lava resulterade i en bok på 373 sidor. Resultatet blev LÖGNEN, som jag som nyss fyllda 80 år, romandebuterar med. Jag känner mig riktigt stolt! LÖGNEN är klart läsvärd, med tanke på dess något märkliga tillkomst!" (boktugg.se)
Regnet har öst ner i perioder under veckan men det har också blivit några fina dagar på altanen. Efter en helg vid havet har det varit skönt att under kvällarna boa ner sig i favoritfåtöljen med en bok eller tv-serier hemma i stan.
Den här veckan har det börjat en ny säsong av Morden i Midsomer och jag har valt att ännu en gång se alla 4 säsonger av Sherlock. Den brittiska tv-serien från 2010 som är baserad på Sherlock Holmes där man moderniserat ursprungsberättelse av sir Arthur Conan Doyle, där Dr. John Watson bloggar och Holms har en egen webbsida. Benedict Cumberbatch och Martin Freeman gör fantastiska rolltolkningar. Jag älskar Sherlock sätt att lösa fallen genom empiriska studier baserande på kunskap och sinneserfarenhet. När Holmes personlighet möter läkaren och f.d. soldaten Watsons mänskliga värme och mellanmänsklighet så blir jag så varm i hjärtat. Men ingenting är som det verkar?, alla leker med livet som insats och hjärnan bakom allt är den odödlige ärkefienden professor James Moriarty. Eller?
Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall har en egen Sherlock Holmes.
Lördagens väder bjöd till grillning. Vår stadsgrillning sker på en elgrill och det fungerar bra. Medans pepparsåsen kokade ner på spisen bjöd parasollen på välbehövlig skugga.
Natten före sov barnbarnet Lilla J här, Hon är 9 år och har växtvärk. Hon fick välja sockar i min samling inför höstens välgörenhetssändning till Ukraina och blev överlycklig över ett par randade i lila som jag egentligen gjort med tanke att de skulle kanske skulle falla henne i smaken. Värmen från sockorna gjorde det lättare för henne att somna och mitt farmorshjärta ❤️ värmdes också.
Nu öser regnet ner igen och jag fortsätter min läsning av Thomas Svenssons nya bok Den aningslöse spionen.
Trevlig söndag!