Huset vid regnbågens slut av Annika Rolfsdotter.

"Han säger att barnasinnet är nyckeln, men att de flesta vuxna har slutat tro på sagor och därför förlorat tron på kärleken, till livet och till sig själva."

Det finns så många barnböcker som är värda att lyftas. En av dem är Huset vid regnbågens slut av Annika Rolfsdotter. En läsvärd bok som tar mig tillbaka till barndomens somrar, spännande bokläsning och som ger minnen från barn- och ungdomsfilmer och tv-serier långt tillbaka i tiden.

Ella är fjorton år och har alltid tillbringat sina sommarlov i Grekland. Nu är huset sålt och hennes föräldrar skickar henne till farbroderns hus för en sommar med odrägliga kusiner långt ute i skogen. Farbrodern är en underlig man som arbetar med gamla möbler och huset visar sig vara en stor herrgård med flyglar och inte ett vanligt hus. Kusinerna som först också verkar underliga visar sig ändå snart vara riktigt trevliga.

På hennes rum finns en tavla som föreställer en kvinna som levde i huset 100 år tidigare. Ella kan inte släppa tankarna på porträttet och med hjälp av kusinen Fabian försöker hon ta reda på mer om vem kvinnan var. I biblioteket hittar de gamla böcker med ledtrådar och på husets tredje våning som är en förbjuden plats för barnen, händer mystiska saker. 

Vad är det som händer under mörka nätter i skogvaktarens gamla hus vid skogsbrynet, vart kommer de vrålande ljuden ifrån och varför förflyttar sig de små trädgårdstomtarna från sina platser vid husets entré. I Huset vid regnbågens slut sker mystiska saker och Ella dras in i en värld som mer liknar en dröm än verklighet. 

"Hon som kommer med elden. Han som är svart som sot"

Huset vid regnbågens slut är ett sommaräventyr där magi och mystik tar mig med in i en berättelse för både barn och vuxna. Förlagets rekommendationer är 12-15 år och det är kanske för att berättelsen väcker känslor och kräver engagemang. Boken har ett bra språk och handlingen byggs upp till ett spännande avslut. Jag har läst några kapitel varje dag, precis som jag oftast gjorde när mina barn var små och kapitlens längd och handlingens upplägg passar säkert bra även för högläsning. 

Jag läser inte ofta fantasy men som vuxen är det ibland befriande att kunna släppa all vetenskaplig fakta och evidensbaserad forskning och bara ge sig hän i fantasin och möta tomtar, troll, älvor och drakar. För vem vill leva i en värld utan böcker och sagor. Oftast finns också en lärande sensmoral i sagornas värld. Den här berättelsen skulle jag gärna se som tv-serie tillsammans med mina barnbarn.

Tack! Annika Rolfsdotter för att jag fick möjlighet att läsa den här boken. Jag är så nyfiken på ditt fortsatta skrivande.

 

Huset vid regnbågens slut 
Författare: Annika Rolfsdotter
Illustratör: Annika Rolfsdotter
ISBN: 9789189862074
Utgivningsdatum: 2024-03-14
Förlag: Cookies n Dragons

Annika Rolfsdotter och är författare och konstnär. Hon bor på en liten gård utanför Skurup i södra Skåne där hon skriver och målar. Hon driver också ett eget konstgalleri med namnet Galleri Fjäder och håller i workshops i måleri för barn. 

Böcker
Between the moon and my mind. - A hundred and one poems". - 2020.
Huset vid regnbågens slut . - 2024.