Rista av Helén Wigh - en roman i Elin Roth-serien

Rista är Helén Wighs tredje bok i serien om Elin Roth. Här bygger hon än en gång upp en välskriven historia. Med tidsenlig. vardagsrealism, gamla sägner och hemligheter dolda i det förflutna blir två intressanta berättelser till en spännande tidsresa.

Elin Roth driver fortfarande sin farfars antikvariat i Filipstad och inom snar framtid ska hon gifta sig med fästmannen Wilhelm. Hon försöker att anpassa sig i den kvinnoroll som tiden kräver men har svårt att se sig själv som hemmafru och mamma på heltid. Intresset för att lösa ouppklarade dödsfall finns kvar men sprider rykten och många nämner henne med namnet Korpkvinnan. Sändebudets sista meddelande om ett dödsfall vilar i ett lönnfack men hon har svårt att släppa det. Strax innan brölloppet ber hon Wilhelm om att få åka till byn Glava för att få mer information om meddelandets innebörd.

 I Glava får hon kännedom om fler dödsfall och plötsligt befinner hon sig än en gång i rollen som polissyster. Den här gången helt utan faderns och polisens kännedom. Hennes utredning leder henne vidare till 1920-talet och djupt bevarade hemligheter som också påverkar Elins eget liv. 

Jag tycker om att läsa historiska romaner där jag personligen kan relatera till händelser, dofter och små detaljer av igenkännande. Att det sedan också är en kriminalroman gör inte saken sämre. Ramberättelsen utspelar sig 1951 och som femtiotalist är jag tillbaka till ett årtionde som jag inte minns så mycket av men som ändå är mitt. Elins sökande tar henne till händelser som skedde 1925 när den unga Olivia vandrade runt i byn för att leta efter sin försvunna mamma. Min mormor och morfar gifte sig samma år och fick sedan tre barn. Familjefoton och min mammas barndomsberättelser ger mig en förnimmelse av 1920-talets tidsanda.

Selma Lagerlöfs bok Höst och kryptiskt inringade bokstäver har en betydande roll i alla seriens böcker. Jag väntar nu på den fjärde boken för jag vill veta mer om sändebudets nya hälsning.

"För varje fråga Elin ställer tätnar mystiken och de ger fler frågor än svar. Hon vill så gärna hjälpa till men hela tiden ligger "svavelflickan" och den "olycksbådande korpen" som en mörk dimma från det förflutna." (citat ur min recension av boken Tukta)

 
Helén Wigh har förutom böckerna Tukta, Söndra och Rista om Elin Roth skrivit Järnmärkt och Jordoffer som också utspelar sig i den värmländska hembygden. 

Förlag: Historiska Media

(null) 

Rista
Författare: Helén Wigh

ISBN: 9789180505536
Utgivningsdatum: 2024-09-02

Mina recensioner av Helén Wighs böcker:

Järnmärkt 
Jordoffer
Tukta
Söndra