Jordoffer av Helén Wigh

För en tid sedan läste jag Helén Wighs debutroman Järnmärkt. Boken som utspelade sig 1858 var ett intressant tidsdokument från en svunnen tid. I sin nyutkomna bok Jordoffer väljer författaren att lägga handlingen till två tidsepoker, åren 1947 och 2018.

Kate Melander har två stora problem i sitt liv. Alkoholen har börjat ge henne många utmaningar i vardagen, och hon upplever mer och mer att den styr hennes liv, Spritens rival är pojkvännen Sebastian som även han vill utöva makt och drar sig inte för att göra det på ett våldsamt och smärtsamt sätt.

Med stöd av sina föräldrar tar hon beslutet att lämna Stockholm och flytta ner till släktgården i Värmland. Hon vill komma bort från pojkvännen, se över sitt alkoholintag och ge sig själv en chans att återta kontrollen över sitt liv

I Värmland kämpar hon vidare med att hitta styrkan och den inre kraften att skära ner på sin spritkonsumtion. Grannen Kerstin och den av pappan anlitade husvakten David ser hennes behov av stöd och försöker att lära känna henne bättre, men hon är hela tiden på sin vakt. Både alkoholen och Sebastian överlistar henne, när suget förföljer ser hon troget till att vinförrådet är väl påfyllt och det tar inte heller lång tid innan Sebastian vet var hon befinner sig. Ingenting förändras, precis som tidigare rör hon sig på ett gungfly.

När hon får problem med en vattenledning påbörjas ett grävarbete på husets tomt och plötsligt stöter de på något oförutsägbart. Nedgrävda i marken ligger två kroppar som klamrar sig fast vid varandra, som ett älskande par. Vid kropparna ligger en medaljong som väcker Kates nyfikenhet och utan att riktigt tänka sig för tar hon upp smycket och lägger det i sin ficka. 

Det här är början på en riktigt spännande berättelse med ett rikt persongalleri där klaversnickaren Erik Nilsson har en viktig roll i handlingen. Dåtid och nutid vävs samman och blir till ett flertal avslöjanden som kanske aldrig kommit upp till ytan om inte Kate tagit beslutet att återta sin livkontroll.

I den här intressanta boken finns så många viktiga teman, missbruk, kvinnovåld, prostitution, mobbning, översitteri, förföljelse, arbetsförhållanden och svek. Den visar också på vikten av att dela in oss människor efter beteenden och inte efter var vi har våra rötter. Kärleken, den sanna kärleken, mellan män, kvinnor, barn, föräldrar, syskon och vänner, i generation efter generation, är störst av allt.

Handlingen är händelserik och intriger och dialoger driver handlingen snabbt framåt. Jag vill tro att en filmatisering av boken skulle bli till en mycket dramatisk och spännande film, där många scener skulle uppmärksamma och sätta fokus på viktiga frågor som är lika aktuella i dag som de var i slutet på 40-talet.

Historien har en början i Italien och slutar flera generationer senare hos en godhjärtad man som följt sina drömmar. Som en röd tråd löper Enrico Silvestros noggrant skrivna noter, händer som rör sig över tangenter och den värme som musiken sprider. 🎶

Precis som i debutboken Järnmärkt tar Helén Wigh med oss på en upptäcktsfärd till hennes hembygd i Värmland och den här gången rör sig handlingen i områden kring Filipstad.  

Länk till min recension av boken Järnmärkt av Helén Wigh
Den recensionen finns också hos Vängåvans Bokhandel (Akademibokhandeln i Sundsvalls stenstad)

Den här recensionen av Jordoffer finns nu också hos Vängåvans Bokhandel. 

En fråga jag måste ställa mig själv när jag läst boken är varför har vi inte kommit längre i alla de här viktiga frågorna som boken berör?

Jordoffer 
Författare: Helén 
Utgivningsdatum: 2021-09-28 
Förlag: Historiska Media 
ISBN: 9 789 177 892 762