Tukta av Helén Wigh
För varje fråga Elin ställer tätnar mystiken och de ger fler frågor än svar. Hon vill så gärna hjälpa till men hela tiden ligger "svavelflickan" och den "olycksbådande korpen" som en mörk dimma från det förflutna.
Tukta är första delen i en ny serie från 50-talets Värmland skriven av Helén Wigh.
Året är 1950 och Elin Roth driver ett litet antikvariat i Filipstad. Butiken är ett påtvingat livsverk efter den ännu levande farfadern. Elins egen livsdröm är att bli polisen som sin far, men hennes försök till att vara honom behjälplig har ställt till mer skada än nytta. När en ung kvinna blir misshandlad och brodern Eskil blir anklagad tar fadern ändå upp fallet vid middagsbordet och Elin kan inte låta bli att engagera sig i utredningen. Både Eskil och fadern försöker hålla henne borta, men Elin ser ingen fara i att söka runt och ställa frågor på egen hand.
När någon lämnar ett meddelande till henne i butiken och hon känner sig förföljd på Filipsstads gator inser hon att det rör sig om mer än broderns inblandning i en misshandel. Det är någonting som Eskil inte berättar och vart har den misshandlade kvinnans bror tagit vägen?
"Elin gick in och tog upp den. Samlingsvolymen Höst av självaste Selma Lagerlöf, i nyskick. Hade en kund glömt den?"
Systrarna Ingrid och Sara miste tidigt sin mor, 1890 dör också fadern och flickorna står helt ensamma. De bor en kort tid på ett barnhem där de tuktas av både föreståndaren och barnhemsbarnen men blir sedan placerade hos en fattig torparfamilj där deras barndom formas av svält och aga.
"Fostermor ställde sig vid vedspisen och lyfte på locket till järngrytan. Mellan spiskåpan och taket vajade ett dammigt spindelnät."
Två parallella historier tar här form och historien får en spännande helhet när trådar från sent 1800-tal vävs ihop med händelser som sker mer än 50 år senare. Det tar några kapitel in i boken innan jag är övertygad om att Helen Wigh än en gång lyckats skriva ett intressant tidsdokument. Det tidsenliga språket utvecklas men jag har alltid svårt att hitta rytmen i min läsning när korta och längre meningar varvas med flera frågeställningar. Berättelsen om systrarna berör mig och jag börjar snart förstå att det här kommer att bli en mycket intressant resa tillbaka i tiden. Boken har ett enkelt och beskrivande språk som gör det lätt att känna in personer och miljöer. Jag vet inte riktigt var Elin får sin styrka ifrån, men hennes driv och orädsla imponerar på mig, även om jag anar viss dumdristighet ibland. Helen Wigh har på ett skickligt sätt byggt upp en intresseväckande strategi som lockar till fortsatt läsning. Huvudkaraktärens mål uppnås på rätt plats i handlingen och hon har då också lyckats ge mig som läsare ett flertal ledtrådar att ta till mig eller förkasta.
Jag älskar att läsa om mordgåtor i sann 50-tals anda. Kanske beror det på att jag är 50-talist, för ung för att vara med 68 och för gammal för punken. Men visst hände det många spännande saker i mitten av seklet, som uppskjutningen av den första rymndfarkosten, rockmusikens första ackord och Maria Lang (Dagmar Lange) som skrev sina spännande slutledningsromaner. Jag ser verkligen fram emot att läsa mer om Elin Roths äventyr i 50-talets Värmland, om loranga i glas, korvköp över disk och gamla böcker där ägarens anteckningar suddats ut med en redig kautschuk.
Helén Wigh har tidigare skrivit böckerna Järnmärkt och Jordoffer som också utspelar sig i den värmländska hembygden.
"Den som inte låter sig tuktas leds vilse"
Min recension av Järnmärkt
Min recension av Jordoffer
Tack Helèn Wigh och Historiska Media för att jag fick läsa den här boken!
Tukta
Författare: Helén Wigh
ISBN: 9789180500234
Utgivningsdatum: 2022-09-19
Förlag: Historiska Media
Omslag: Miroslav Sokcic.
Refensionen av Tukta finns också hos Vängåvans Bokhandel.