Ellingeserien om Inger, Britt och Sonja av Sara H Olsson

Ingår var det Förintelsens dag och det blir också temat för söndagens betraktelse. 

"Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945." (levandehistoria.se)

Ellingeserien av Sara H Olsson handlar om tre unga kvinnor, Inger, Britt och Sonja. De växer alla upp i Ellinge utanför Varberg i en tid när kriget härjar. 

Det här är mycket läsvärda, men också tunga böcker. Andra världskriget och krigen  i världen känns så nära och berör mig känslomässigt väldigt mycket. Sara H Olssson tar upp många viktiga ämnen och ger en återblick till en tid som inte får falla i glömska. Det här är romaner och fiktiva berättelser, men jag anar att författaren ägnat många timmar åt att hitta rätt bland gamla dokument.

Fiendevän är första delen i den historiska romansviten. Bokens handling utspelar sig 1941, den tid som kriget bredde ut sig i stora delar av Europa och länderna anfölls av tyska trupper. Även om Sverige inte deltog i kriget så var hela landet satt på krigsfot och hade stor beredskap mot anfall.

Inger lever ett bra liv med sina föräldrar och sin tvillingbror Ingvar på den gamla släktgården. Ingvar är handikappad och får inte göra milirättjänstgöring, men på ett specialuppdrag i hamnen får han kommunistisk propaganda och av en ren slump träffar han då en skadad tysk soldat. Det här får ödesdigra konsekvenser för tvillingparets framtid.  

I del två Tornssvalan är Britt  förälskad i en frånskild lärare, vilket inte ses med blida ögon av hennes pappa, polismannen. Britts bror Gunnar delar ett flertal värderingar med sin far när det gäller synen på kvinnor och tyskarnas framfart. Britt skickas till Mossviken vid norska gränsen där hon går med i organisationen Sveriges Landstormskvinnor och får ett uppdrag som luftbevakare. Det här är en bok om kvinnor som är svaga och starka på samma gång och hela boken genomsyras av en obehaglig kvinnosyn.

Våren 1945 började slutet av andra världskriget närma sig. Då genomförde Svenska Röda Korset en stor räddningsaktion med bussar för att hämta fångar ur de nazistiska koncentrationslägren. Storbritannien bombade Tyskland och engelsmännen krävde att alla bussar skulle målas vita med svenska flaggan på sidorna och röda kors på taken. Danmark, Norge och Sverige samarbetade för att få fram utrustning och personal och planen var att rädda skandinaver och föra dem till Sverige.

Vildvilja är den  tredje delen om de tre vännerna och handlar om sjuksköterskan Sonja, som frivillig åker med de vita bussarna för att evakuera krigsflyktingar ur de tyska koncentrationslägren. I alla delar finns Britts bror Gunnar med. I seriens andra del ansluter han sig till nazistgrupperna och här får han en framträdande roll i Sonjas liv.

Sonja har aldrig haft samma intresse för pojkar som vännen Britt, men i Tyskland möter hon den danske läkaren Frederik och mitt i alla de känslor som de sjuka och svältande fångarna frambringar så känner hon för första gången i sitt liv att hon är förälskad.

Parallellt får vi följa Paula, hennes familj och vännen Holger som också bor i Ellinge, men i nutid. Paula är mammaledig och fortsätter sitt forskande om byns innevånare. På en lapp hittar hon Britts och Gunnars namn och hennes nyfikenhet väcks. Holger brukar alltid vara intresserad av de uppgifter hon får fram, men den här gången väjer han sig för informationen. Paula får känslan av att han vet någonting mer som han inte vill berätta för henne.

Paula, Holger och de tre unga kvinnorna finns med som röda trådar genom hela serien men böckerna går att läsa helt fristående. Här finns spänning och romantik, men också mycket våld och mörker. Kärlek, medmänsklighet och mod är viktiga faktorer som Sara H Olsson har  sammanfogat till tre välskrivna böcker. 

Min recensioner av Fiendevän.

Min recension av Tornsvalan.

Vill du stödja de krigsdrabbade i Ukraina så köp boken  Vi står kvar även om betongen faller - berättelser från krigets Ukraina. Du hittar mer information HÄR.

Från mina historielektioner i skolan minns jag speciellt Folke Bernadottes vita bussar. 

""De vita bussarnas" färd går över Danmark, och ner mot Nordtyskland. Det är en farlig resa. Även om krigsslutet är nära, bombar fortfarande de allierade för fullt. Målet är koncentrationslägret Neuengamme utanför Hamburg. Där ska danska och norska koncentrationslägerfångar samlas för att få hjälp att komma hem. Där ska också Röda Korset personal få insyn i behandlingen av fångarna och hjälpa till med omhändertagandet. Problemet är att Neuengamme är fullt och inte kan fungera som samlingsplats för fångar från andra läger. Tyskarna kräver att svenskarna tar sina bussar och andra transporter och för bort flera tusen fångar till andra läger. Svenskarna går med på det. Den 27 till 29 mars transporteras 2 000 franska, ryska och polska fångar till Hannover och Braunschweig. I varje buss medföljde två SS-vakter. Många av de som körs iväg är sjuka, svaga och döende. I efterhand har det också visat sig att många dog under transporterna." (levandehistoria.se)

(null)

Vildliljan
Författare: Sara H Olsson
Utgivningsdatum: 2023-10-2
Förlag: HarperCollins Nordic
ISBN: 9789150976403 

Tornsvalan 
Författare: Sara H Olsson
Utgivningsdatum: 2022-08-25
Förlag: HarperCollins Nordic
ISBN: 9789150970050 

Fiendevän
Författare: Sara H Olsson
Utgivningsdatum: 2021-08-19
Del 1 i Ellingeserien
Förlag: Harper Collins Nordic
ISBN: 9789150964943

Sara H Olsson har ett förflutet som förläggare och redaktör och har även drivit eget bokförlag. Hon arbetar heltid som författare och har också skrivit ett flertal feelgoodromaner.

 
✨ Ha en bra söndag! ✨