basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Fiendevän av Sara H Olsson

Publicerad 2021-09-14 08:04:00 i Vid pennan - Lästips,

Fiendevän av Sara H Olsson är första delen i en historisk romansvit som utspelar sig under andra världskriget. Bokens handling växlar mellan nutid och året 1941, den tid som kriget bredde ut sig i stora delar av Europa och länderna anfölls av tyska trupper. Även om Sverige inte deltog i kriget så var hela landet satt på krigsfot och hade stor beredskap mot anfall.

1941
Det här var en speciell tid att växa upp i. Bokens huvudkaraktärer, tvillingarna Inger och Ingvar levde ändå ett bra liv med sina föräldrar i den gamla släktgården i Ellinge utanför Varberg. Kriget hade rasat ute i världen under två år och den första tiden hade det känts ängsligt när de lyssnat på radiosändningarna i köket och med mörkläggningen om kvällarna, men med tiden hade det blivit märkligt vant.

Så hade det kanske också fortsatt om inte Ingvar, trots sitt medfödda handikapp tjatat sig till militärtjänstgöring. Flera av samhällets unga män hade blivit inkallade och stod redo med vapen vid gränsen till Norge och Ingvar kämpade för att även han skulle få en uppgift. När Ingvar på sitt specialuppdrag i hamnen får kommunistisk propaganda och av en ren slump träffar en skadad tysk soldat blir livet plötsligt komplicerat. Båda de här tillfälligheterna får ödesdigra konsekvenser för tvillingparets framtid. 

2021
Paula bor med sin man Jonas och dottern Alma i Stockholm. När deras nybyggda hus i Ellinge blir inflyttningsklart säger hon upp sitt jobb och planerar för flytt och en ny fas i sitt liv. Under tiden som Alma skolas in på sin nya förskola får Paula tid att utforska det samhälle där Jonas släkt ägt stora markområden i generationer. På en av sina promenader möter hon Holger och när Paula presenterar sig och berättar att Jonas släkt bott i den nerbrunna Nilssongården, får hon ett mycket obegripligt svar.

"´Ja det var nog bra att det blev som det blev", säger han." 

Paula kan inte släppa det Holger sagt och börjar sakta söka på nätet efter tidningsartiklar om branden. En dag gör hon en märklig upptäckt på tomten till det nerbrunna huset och nu kan ingenting stoppa henne. Hon måste få veta vad som hänt i Ellinge under krigstiden i början av 1940-talet. 

Det förflutna och nuet binds sakta samman och skapar en spännande relationsberättelse. Den visar på vänskapen och kärlekens kraft men också på vilka konsekvenser det blir i fel tid och mellan människor där många inte själva kan styra över sina liv. I nöd och dåliga tider är det lätt att tankar och handlingar förändras radikalt när många styrs av Hitlers psykologiska insikter och talang för manipulation. 

Sara H Olsson har tidigare skrivit åtta feelgoodromaner och här kastar hon sig in i en historisk berättelse som är både dramatisk och känslosam. Även om historien är fiktiv så krävs det en bra och intressant historia som håller både djup och bredd och för det behövs det research, troligast massor av research. Jag antar att författaren ägnat timmar av grävande i bibliotekens arkiv och läst sig igenom många tjocka faktaböcker. Resultatet blev en riktigt spännande och tankeväckande historia.

Vissa intriger i den nutida delen av berättelsen hade jag inte samma utbyte av, men för att göra livet i Ellinge till en serie behövs säkert den mer ingående informationen om Paulas och Jonas liv. I slutet av boken anar jag detaljer som bäddar för seriens fortsättning, men i de sista sidorna hade jag ändå svårt att hitta någon riktig cliffhanger. Ser därför med stort intresse fram emot hur Sara H Olsson lägger upp handlingen i de kommande böckerna, för efter Fiendevän planeras för ytterligare två böcker.

Sara H Olsson är född 1979 och bor nu i Tångaberg i Halland. Hon har tidigare arbetat som bokförläggare och kom 2017 ut med sin debutbok Du glädjerika sköna. Hennes böcker har sålts i över 100 000 exemplar, men för mig är hon en helt ny bekantskap 

En spännande bok där någon bär på en stor hemlighet.

"Men en hemlighet kan inte hållas gömd för evigt. Någon gång måste sanningen komma fram, och nyckeln till det förflutnas skuggor hittas"

Fiendevän
Författare: Sara H Olsson
Utgivningsdatum: 2021-08-19
Del 1 i Ellingeserien
Förlag: Harper Collins Nordic
ISBN: 9 789 150 964 943

Min mamma föddes 1933 och hela hennes skoltid fanns kriget med som en orosfaktor. I november 2917 bad jag henne skriva ner några minnen från skoltiden. Inlägget hittar du här Ett "livstycke" från beredskapstiden.

  (null) 
Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela