Tornsvalan av Sara H Olsson

Det förflutna och nuet binds här sakta samman och skapar en spännande relationsberättelse.

Ellingeserien handlar om tre unga kvinnor, Inger, Britt och Sonja. De växte alla upp i Ellinge utanför Varberg i en tid när kriget härjade ute i världen. I den första boken Fiendevän får vi följa Inger när hon möter en skadad tysk soldat som deserterat. I del två Tornsvalan har den nu 17 åriga Britt Hedin förälskat sig i den frånskilde läraren Lage Ahlstedt, vilket inte ses med blida ögon av hennes pappa. Polismannen Robert Hedin är en kraftfull man som styr sin familj med järnhand och han ser inte Lage som något passande parti för sin dotter. Under en kortare tid kan det förälskade paret träffas i smyg men inget undgår polisman Hedin och deras kärlekssaga får ett bryskt slut. 

Britt skickas till Mossviken vid norska gränsen där hon går med i organisationen Sveriges Landstormskvinnor och får ett uppdrag som luftbevakare. Flickorna som kallas Tornsvalor står på pass i ett torn med utsikt mot grannlandet. Stämningen bland dem är god och hon trivs bra, men saknaden efter Lage river i henne. De hann aldrig ta avsked och hon vet att hennes pappa aldrig kommer att vika en tum i sitt beslut. Hon vet inte heller om Lage fortfarande älskar henne.

Britts bror Gunnar finns med i båda böckerna och han delar ett flertal värderingar med sin pappa när det gäller synen på kvinnor och tyskarnas framfart. Britt som också fostrats i samma anda får under tiden i Mossviken en annan syn på verkligheten och den sanning som ligger långt ifrån diskussionerna hemma vid familjens matbord. Här ser hon vad männens syn på tornsvalorna, judehat och korruption kan leda till och att vänskap och insikt vänder på begrepp som "blod är tjockare än vatten".

Parallellt med historien om Britt får vi precis som i den första boken följa Paula, hennes familj och vännen Holger som också bor i Ellinge, men i nutid. Genom sitt gemensamma historieprojekt hittar Paula och Holger en dedikation i en bok av Jane Austen och den leder dem vidare till förhållandet mellan Britt och Lage 80 år tidigare.

Paula, Holger och de tre unga kvinnorna finns med som en röd tråd genom serien men böckerna går att läsa helt fristående. Här finns spänning och romantik i en historia med händelser som alltid känns aktuella. Sara H Olsson har sedan sammanfogat allt till en intressant bok med ett välskrivet språk.

Den kvinnosyn som genomsyrar hela handlingen ger en bitter eftersmak och även om jag intalar mig att allt utspelar sig på 40-talet så kan jag inte blunda för att det fortfarande förekommer. Bokens kvinnor är svaga och starka på samma gång och jag kan inte låta bli att fundera på hur jag själv hade handlat i deras situationer.

 

Så här skrev jag i recensionen av boken Fiendevän och texten får följa med in i seriens andra del Tornsvalan;

"Det förflutna och nuet binds sakta samman och skapar en spännande relationsberättelse. Den visar på vänskapen och kärlekens kraft men också på vilka konsekvenser det blir i fel tid och mellan människor där många inte själva kan styra över sina liv. I nöd och dåliga tider är det lätt att tankar och handlingar förändras radikalt när många styrs av Hitlers psykologiska insikter och talang för manipulation."

"Sara H Olsson har tidigare skrivit åtta feelgoodromaner och här kastar hon sig in i en historisk berättelse som är både dramatisk och känslosam. Även om historien är fiktiv så krävs det en bra och intressant historia som håller både djup och bredd och för det behövs det research, troligast massor av research. Jag antar att författaren ägnat timmar av grävande i bibliotekens arkiv och läst sig igenom många tjocka faktaböcker. Resultatet blev en riktigt spännande och tankeväckande historia."

Nu har jag läst Fiendevän och Tornsvalan där jag fått följa Inger och Britt under krigets 40-tal. Jag förstår nu också att jag i bok nummer tre kommer att få ta del av en lika intressant historia där den tredje vännen Sonjas livsöde kommer på pränt.

Tack! Sara H Olsson för att du tar upp viktiga ämnen och ger en återblick till en tid som inte får falla i glömska. Jag visste inget om tornflickorna och kvinnornas roll vid gränsen och ser fram emot att veta mer om livet under beredskapstiden. Min mamma började skolan när kriget bröt ut och slutade vid tiden för fred, hon befann sig i en liten by i Norrlands inland där livet gick i sin vanliga lunk trots gengas och ransoneringar. Den information de då fick var från de för henne mycket obehagliga radiosändningarna som för ett barn inte alltid var så lätta att förstå.

Här hittar du min recension av Fiendevän 

Tornsvalan
Författare: Sara H Olsson
ISBN: 9789150970050
Utgivningsdatum: 2022-08-25
Förlag: HarperCollins Nordic

(null)


Kommentera här: