En veckobetraktekse med tips om böcker i Sundsvallsmiljö

Måndag igen och veckans betraktelse är en dag sen. Vi har snart kommit till juli månads mitt och jag skulle vilja stoppa tiden för att kunna utnyttja årets bästa dagar till fullo, men allt har sin gång. Jag vill vara vid havet, jag vill vara i inlandet men kanske allra helst hemma på altanen i stan. Eftersom jag har förmånen att kunna välja så varierar jag efter väder och vind och naturligtvis också efter kraft och ork.

Idag vill jag tipsa om en bok som kommer ut innan hösten, jag vet inte exakt när men senast i mitten av september. Den stora elden av Thomas Svensson är författarens tredje bok som jag nu har haft möjlighet att förhandsläsa. Har du inte tidigare läst någon av hans böcker så är det ett tips innan den tredje boken dyker upp i bokhandeln. Båda böckerna finns som ljudböcker.

De är historiska romaner och vi får i alla tre böckerna möta ett samhälle och miljöer från 1800-talets senare del. Handlingarna utspelar sig i och kring Sundsvall före och efter branden 1888. I två av böckerna får fiskarsamerna som var bosatta längst Norrlandskusten en speciell roll. Böckerna är fiktion men byggs upp kring verkliga historiska platser och händelser.

Jag anar att det ligger en gedigen research bakom de här böckerna och det finns en hel del att lära sig av historierna. Utifrån miljöbeskrivningarna kan jag se mina äldre släktingar röra sig på dåtidens stadsgator. Kanske är det ändå Thomas Svenssons språk som tilltalar mig mig mest. Det är välformulerat, sorgset och vackert på samma gång, med små glimtar av både humor och ironi.

Jag har tidigare recenserat Blodgärning och Vattendoktorn här. Recensionen av Den stora elden kommer senare.

 
Den stora elden
Författare: Thomas Svensson*
ISBN: 9789189707788
Utgivningsdatum: 2023-09-15
Förlag: Whip Media
  (null)
 
Nu nalkas bärtider och ett mycket välbesökt inlägg här nu är min variant av Vinbärsgelé utan vanligt socker. Har du vinbär och vill testa med honung eller tex sötströ så hittar du receptet här.
 
(null)
 
Våfflor passar alltid och i värmen är Våfflor med matjesill, gräddfil och gräslök speciellt bra som sommarmat på altanen. Kan kompletteras med ett hackat ägg och rödlök.

(null)

Lille H forsätter sina upptåg och att stjäla glass är just nu en favoritsysselsättning.
 
(null)
 
I helgen bjöd Sundsvall på både pride- och thaifestival så lördagens motionsrunda blev en tur på stan. Vi hade "ganska" tur med vädret med bara ett lätt sommarregn på vägen tillbaka till bilen.

 

Ny vecka, nya böcker och i dag väntar vår lilla stadsträdgård på klippning och rensning. Det växer riktigt bra nu efter det efterlängtade regnet. 

 

Trevlig måndag!
Hoppas att du också har en bra sommar.

 

 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: