basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Vinbärsgelé utan vanligt socker

Publicerad 2021-09-28 06:48:00 i Glutenfritt, Hälsa, Mat och Bröd, Paleo/Lågkolhydratkost, Viktväktarna,

Gelé har alltid varit lyx för mig, men eftersom det behövs stora mängder socker till ett gelékok så har jag avstått och låtit andra njuta av den istället.

Vinbärsgelé utan vanligt socker- fungerar det? 
Ja, i vinter blir det annorlunda, för nu har jag gjort ett flertal burkar gelé utan vanligt socker och ser fram emot många goda söndagsmiddagar.

Jag har använt mig av ett grundrecept ur boken Gammeldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo av Annika Dahlqvist och Birgitta Höglund

Grundreceptet ser ut så här:
½ liter svarta vinbär
½ dl vatten
1-2 msk flytande honung eller motsvarande mängd sötningsmedel
3 gelatinblad

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i tio minuter.
Koka upp vinbär och vatten. Låt sjuda ett par minuter.
Passera bären genom en nätsil.
Rör ner gelatinbladen i varm puré/saft. Smaka av med den sötning du vill ha.
Häll upp i små byrkar. Förvara i kyl eller frys. Om du fryser gelén så måste den smältas och stelna igen för bra konsistens.

Jag har gjort gelé och använt  2.5 liter bär och 5 liter bär och istället för gelatinblad använder jag Pure Gelatin som jag köper på bodystore.com 

2,5 -5 liter svarta vinbär
2.5 -5 dl vatten

Silar i en tygsil.

Smakar av och tar socker efter behov och utifrån vilket alternativ jag använder av Ica sötströ, Sukrin, Sukrin+ eller Sukrin gold.

JAg har sedan tagit 2,5 dl avrunnen saft och använt 0,5 msk Puré Gelatin och till 5 dl saft behövs 1 msk (vätskan behöver värmas upp för att lösa sig) till en lagom gelékonsistens.

Ett förtydligande är att när det blir mer saft så fryser jag den osötad och använder till annan matlagning som tex. Porterstek.

Vill också slå ett slag för gelé gjord på lingon. Den kommer lite i skymundan för andra geléer men vi tycker att den är god till olika kötträtter. När höstens förråd av vinbärsgelé är slut kommer jag att göra ny på frysta lingon. Har du vinbär i frysen så fungerar de lika bra som färska till vinbärsgelé.

Pure gelatin kommer från gräsbetande djur, är paleovänligt, bra som lågkolhydratskost och för viktväktare, men passa inte till veganer och vegetarianer. 1 msk innehåller 51 kcal och 0g kolhydrater.

De här geléburkarna har inte lika lång hållbarhet som burkar med mycket socker i. Jag har aldrig haft min gelé i frysen så jag vet inte hur Pure gelatin fungerar då.

Vill du har fler bra ideér på mat utan vanligt socker så hittar du det hos Birgitta Höglund 

OBS! Obetald reklam, bara hänvisning till vart produkten finns.

(null)
 
 
 Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela