Vattendoktorn - en berättelse från Sundsvall före branden av Thomas Svensson

Hösten 2020 gjorde jag en recension av Thomas Svenssons nyutkomna bok Blodgärning. En intressant debutroman där författaren använde sig av sina egna hemtrakter kring Slädaviken på Alnlön och en artikel ur 1905 års Sundsvalls Tidning. Utifrån nyheten i artikeln skapade han ett fiktivt och historiskt relationsdrama som visade på hur livet kunde te sig för de kustsamer som levde i norrlandskusten i slutet på 1800-talet. En sorglig men annorlunda berättelse som jag tyckte om.

Hösten 2021 kom Thomas Svensson ut med en ny historisk roman, där han nu använt sig av miljöerna i centrala Sundsvall före den stora branden 1888. Vattendoktorn är en mycket trovärdig historia med levande miljöbeskrivningar och personporträtt som berör och stannar kvar.

Historien tar sin början i Sundsvall, december 1875. August Bergman, den f.d. filosofie kandidaten och prästsonen hade misslyckats med sina studier i Uppsala och hamnat i onåd hos sin far i Härnösand. Nu sitter han oftast på sin kammare i hyresrummet med utsikt mot Stora Nygatan och funderar över livet. Han har några skrivuppdrag åt Sundsvallsposten men livsledan och suget efter brännvin på Wahlgrenska krogen tar oftast överhand.

En dag möter han Katarina Lindblom på gatan utanför sin port och den misslyckade kandidatens liv tar en helt ny vändning. Till det bättre eller till det sämre, det låter jag vara osagt just här. Katarina är prostituerad, pratglad, vacker och doftar gott. Hennes impulsstyrda personlighet ligger henne ofta i fatet, men hon håller huvudet högt och grubblar inte över livets alla bekymmer. August dystra hälsotillstånd blir början på en tvetydig bekantskap med Josef Mandelstam, även kallad "Vattendoktorn". Mandelstam bygger på ett enkelt men duperande sätt upp en beroenderelation med den hypokondriske August. Även Katarina står i en beroendeställning till doktorn och frågorna tätnar kring varför och hur hans person och handlingar så starkt kan knyta dem båda till sig.

Helt oväntat försvinner en av doktor Mandelstams patienter och ingen kan ge någon logisk förklaring på försvinnandet till polis eller anhöriga. En dag är också Mandelstam borta och livet blir mer och mer komplicerat för både August och Katarina. Här någonstans mitt i den intressanta historien växlar den upp ytterligare och blir till en riktig bladvändare. Jag blir helt uppslukad av handlingen som trappas upp mer och mer och håller mig i ett järngrepp ända till bokens sista kapitel

Språket är välformulerat, sorgset och vackert på samma gång, med glimtar av både humor och ironi. Jag anar att det ligger en enorm research bakom även den här boken, det finns en del korrekturfel men det är ingenting som stör läsningen. Att låta två karaktärer berätta sina egna parallella historier ger en större förståelse och ett mervärde för mig som läsare. Eftersom delar av staden brann ner 1888 så är många hus och platser borta, men författarens gestaltning av miljöer, kläder och de personliga porträtten ger mig en känsla av att befinna mig mitt i ett kostymdrama från slutet av 1800-talet.

Tomas Svenssons först bok var läsvärd, hans andra bok var mycket läsvärd, så nu väntar jag ivrigt på hans tredje bok. Kanske också den en historisk roman.

Vattendoktorn
Författare: Thomas Svensson
Utgivningsdatum: 2021-09-03
Förlag: Vulkan
ISBN: 9789189345119

Här hittar du min recension av Thomas Svenssons första bok Blodgärning

(null)




Kommentera här: