Dödsspelen i Olympia av Anna-Maria Ekblad

"Du vann, nu dör jag."  

I min författarintervju förra veckan frågade jag Anna-Maria Ekblad om ett favoritcitat ur hennes nya bok Dödsspelen i Olympia och det här var hennes svar.

Nu har jag läst boken och förstår varför.

Sundsvallsfödda Anna Lindblom fortsätter sitt arbete som reseledare och den här gången är hon tillbaka i Grekland. I staden Kalamata på halvön Peloponnesos står hon nu redo att ta emot det svenska simlandslagets damer, tjugo lovande kandidater, två tränare och en idrottsläkare. På grund av pandemin har de olympiska spelen i Tokyo skjutits fram ett år, men nu är det dags för lagets kvalvecka på den natursköna halvön. Fyra OS-platser står på spel och deltagarna är laddade och ser fram emot en spännande vecka.

Visst blir veckan spännande, men på ett helt annat sätt än de förväntar sig.

En av lagets stora stjärnor Vanessa Ekesvärd avlider plötsligt på ett mycket tragiskt sätt. Anna Lindblom får genom polisen och pojkvännen Stefanos Giannoudakis möjlighet att läsa hennes dagbok och hittar där information om saker som tidigare hänt i Vanessas liv. Stefanos arbetade tidigare som polis på Kreta men har nu flyttat hem till Kalamata. Utifrån nya incidenter på halvön, information ur dagboken och Stefanos förhör med deltagare och familj, så träder en obehaglig sanning fram som överraskar både simlandslaget och Vanessas egen familj.

Precis som i Anna-Maria Ekblads tidigare böckerna så finns här en hel del historia och intressanta platser, som från Olympia där den olympiska elden fortfarande tänds. Miljön i de två tidigare böckerna hade jag själv utforskat, vilket höjde läsupplevelsen en dimension. Även om jag besökt Grekland så är Kalamata och halvön Peloponnesos en outforskad turistort för mig, men vem vet kanske kommer jag dit nu när resandet kan ta fart igen.

Dödspelen i Olympia är en blandning av äventyr och historisk roman. Boken blir också ett aktuellt dokument som belyser föräldraskap, kvinnosyn, unga flickors utsatthet, sexuellt utnyttjande, stalkers och de mer och mer förekommande nättrollen på sociala medier. Precis som de tidigare böckerna i serien så är inte det här någon nagelbitare utan en feelgooddeckare med ett enkelt och lättläst spåk. En bok som passar att läsa i favoritfåtöljen en sommardag när regnet smattrar hemtrevligt mot fönsterrutan.

Om jag har förstått Anna-Maria rätt så är målet för hennes skrivande 14 böcker. Det skall  bli väldigt spännande att se vilket land och vilken plats Anna Lindblom arbetar på i nästa charterdeckare. Inför bok två hade jag fått lite insiderinformation om det kommande resemålet och kanske, kanske kan jag få veta mer om nästa bok när Anna-Maria kommer till Sundsvall och besöker bokhandeln den 9 juli. Det är alltid informativt och roligt med författarmöten.

Anna-Maria är född i Sundsvall men bor i dag i Sollentuna strax norr om Stockholm. Hon har under många år arbetat som reseledare vilket ger hennes huvudkaraktär Anna Lindblom extra trovärdighet i reseledarjobbet.

Tack Anna-Maria för en intressant bok.

Dödsspelen i Olympia
Författare: Anna-Maria Ekblad
Utgivningsdatum: 2022-05-21
Förlag: Hoi Förlag AB
ISBN: 9789175575414

Recensionen och författarintervjun finns också på vangavan.se

  (null)     

Mina recensioner av tidigare böcker i serien