Dödsklippan i Sharm el-Sheikh av Anna Maria Ekblad

I slutet av förra sommaren skrev jag en recension om Systrarna på Kreta av Anna Maria Ekblad, Hon har bott och arbetat som reseledare i ett flertal länder utomlands och planerade då att fortsätta skriva charterdeckare från olika turistmål. Jag har besökt Kreta flera gånger och tyckte därför att det var extra roligt att känna igen platser och miljöbeskrivningar när de gamla grekiska gudarnas historia blandades med dagens turistliv. Jag visste att nästa charterdeckare skulle  handla om Egypten och har sett fram emot att den skulle släppas. I fredags kom den äntligen och blev ett trevligt tidsfördriv under de två kalla och solfattiga pingstdagarna. 

Dödsklippan i Sharm el-Sheikh är den andra boken i serien om reseledaren Anna Lindblom och en fristående fortsättning på Systrarna på Kreta. Anna Lindblom som kommer från Sundsvall, har precis börjat sin arbetssäsong på turistorten Sharm el-Sheikh på södra Sinaihalvön i Egypten och förbereder sig för att ta emot en gymnasieklass från Sverige. Eleverna skall under en vecka varva studier om de tre monoteistiska religionerna med bad, snorkelutflykter och jeepsafari. 

Redan på Arlanda får klassföreståndaren Sofia ett meddelande angående säkerheten i Egypten. men tar efter några telefonsamtal beslutet att hon, eleverna och de tre klassföräldrarna skall gå ombord på planet som planerat. Nora, en av gymnasieleverna har också fått ett kryptiskt meddelande i ett brev om att ställa in sin resa, men väljer att ignorera varningen och ansluter till gruppen på flygplatsen. Väl framme i Sharm el-Sheikh börjar problemen avlösa varandra. En grupp amerikaner kidnappas samma natt som gruppen besöker ett beduinläger i öknen och under en nattvandring till Mosesberget förvinner plötsligt fyra av klassens ungdomarna. När Anna börjar prata med de andra i gruppen förstår hon att det finns djupa konflikterna i klassen och att relationerna mellan eleverna är väldigt komplicerade. Har ungdomarna blivit kidnappade eller ligger det något helt annat bakom försvinnandet? 

Boken går under kategorin deckare, thrillers och spänning. Jag ser den inte som någon spännande nagelbitare utan mer som en feelgooddeckare. Den är lättläst med ett enkelt språk utan gastkramande händelser som får pulsen att löpa. Karaktärernas intriger, Annas eget nystande utanför polisens arbete och Egyptens gamla historia driver berättelsen framåt på ett underhållande sätt. Det här är en bok om ungdomskärlek och vänskap, men också om samvete, psykisk ohälsa, föräldraskap, självkänsla och utseendefixering. Den visar på hur lätt det är att manipuleras och dras med i andras beteenden, om hur dolda agendor kan uppfattas fel och hur allt sedan kan mynna ut i något irreversibelt där ingen kan ändra på det som skett.

I bokens början hade jag först svårt att särskilja alla namnen på de karaktärer som jag läste om. Elever, klassföräldrar, reseledarteamet och den lokala personalen på resebyrån Sfinxen rörde ihop det i mitt huvud. Jag fick stanna till och läsa om några gånger och med hjälp av persongalleriet började jag sakta få en uppfattning om vem av karaktärerna som agerade i olika situationer och deras förhållande till varandra.

Jag har åkt båt på Nilen, besökt Konungarnas dal och Tutankhamons grav i Luxor. Tillbringat otaliga timmar i busskonvoj med över 100 bussar genom ökensand. Jag har stått vid de tre pyramiderna och Sfinxen i Giza utanför Kairo där Cheopspyramiden i dag är den enda kvarvarande av antikens sju underverk. Jag har också ridit kamel i ett beduinläger, åkt safarijeep och klättrat upp för ett sandberg i öknen för att se solen gå ner i horisonten långt borta. Kanske, vad vet jag, har det gett en extra dimension till berättelsen och mitt läsande av boken. 

På Anna Maria Ekblads hemsida har jag läst att målet för hennes skrivande är 14 böcker och att hon redan har en plan för alla länder och platser. Men jag har tyvärr inte lyckats hitta något om landet där nästa charterdeckare skall utspela sig i.

 
 
Men, den som väntar på något gott....... 

"Till Tuva
Det liv jag önskade att du fått leva....."

Författarens vänTuva lever inte i dag, men finns med i boken som en av karaktärerna i reseledarteamet.

Min recension av Systrarna på Kreta hittar du HÄR

 

Dödsklippan i Sharm el-Sheikh 
Författare: Anna-Maria Ekblad
Utgivningsdatum: 2021-05-21
Förlag: Hoi Förlag AB
ISBN: 9789175575407