Klassisk mat till midsommar när 70-talet knackar på

Midsommar och mat hör ihop och nu ser jag att många börjar söka efter recept på midsommarmat.
Det finns mycket nytänk på god mat men ni som följer och läser här hos mig vet att det är ofta som 70-talet knackar på och att jag gärna är kvar i den klassiska maten. Jag tycker om mat som är enkel och går att anpassa för många. 
 
 
Smörgåstårta passar alla dagar i veckan året runt, så varför inte på midsommar.
Det här recepten som säkert kommer från smörgåstårtans glanstid har jag fått från familjens äldsta dotter. En kalorikrik fettbomb som jag ibland korrigerar lite i fettinnehåll. Jag gör ofta fyllningens grundrecept som dubbelsats och det ger då cirka 12 bitar som fika.

Orginalrecept för fyllning ca 6 portioner
1 burk creme fraiche   (det går med fördel att byta ut en del av créme fraichen mot den lättare eller också mot kvarg eller Larsas grekiska yoghur)
1,5 dl majonäs     
1 burk tonfisk       
2 msk tomatpure  (valfritt anser jag)
1 bit purjolök (fint skuren)    
(ev. 1 klyfta vitlök, jag avstår)
 
Alternativ för garnering: 
Kallrökt lax  
Ägg   
Räkor 
Skinka 
Rostbiff 
Ost
Valfria grönsaker och frukter 
 

Smörgåstårta
9 skivor franska ger en avlång tårta för ca 6 personer. Jag fyller med 2 lager av fyllningen vilket ger 3 skivor på höjden och spar sedan lite till spackling vid garnering. Vill man ha allt till fyllning så går det att spackla med majonäs. Lägger sedan ett vattendränkt och urvridet smörgåspapper runt, plastar och låter botten stå i kylen några timmar, gärna över natten. Formen blir bättre om de yttersta kanterna skärs bort när den stått till sig, men den fungerar naturligtvis också med att ha kanterna kvar.

Alternativ till vanlig franska är något passande glutenfritt bröd. Jag har testat med bönbröd och kesobröd. Det fungerar även om det inte slår vanligt franskbröd. Det finns många alternativ till laktos- och mejerifritt eller att bara använda majonäs.

Ett recept med viktväktartänk hittar du HÄR.

Jag har använt Kesobrödet som lågkolhydratsbröd till smörgåstårta. Då mixar jag keson slät och använder inga frön ovanpå. Skär ut lagom stora bitar. 

Bönbröd

 
Personligen undviker jag rökt mat så mycket som möjligt p.g.a. min känslighet för histamin. För resten av familjen är det en favorit och medge att det ser gott ut. LCHF- arkivet har ett  recept med elgrill och alspån. I min familj använde de kolgrillen, men fråga mig inte hur de gör. Det jag vet är att om man lägger på räkorna frysta så blir de allra bäst.
 
 
Att steka röding som jag själv fryst direkt från vinterfisket funger däremot väldigt bra och vem kan säga nej till en god fiskröra på midsommarbordet. Jag modifierar bara smörgåstårtans grundrecept lite ch toppar med lite löjrom.
 

Röding/öring eller laxröra

1 burk creme fraiche  
1,5 dl majonäs 
Valfri mängd Ca 300-500 g ren fisk. Jag väger inte, men tar den mängd jag har eller för lagom konsistens på röran. Stekt röding, öring eller lax  (Jag steker i ugnen). Urbenad och i mindre bitar. 
1 bit purjolök (gärna det vita) Fint strimlad eller hackad. 
Lite flingsalt  
Lite svartpeppar  
Rivet  skal av en tvättad citron (gärna ekologisk) och några teskedar citronsaft. 
Fint hackad dill.

 HÄR hittar du receptet utifrån ett viktväktartänk med sp.


Kommentera här: