Min Bönresa - ett nytt inlägg om bönbröd

De mest besökta inläggen på basilicablogg.se och på mitt instagramkonto @basilica55 just nu, är de som handlar om bönbröd. Jag får också många frågor om brödet och jag vet att de uppskattas av de flesta som smakar av mina olika provbak. Jag bakar mest av vita bönor, men använder också andra sorter som kidney och kikärtor. De flesta sorter av bröd fungerar att baka och matbrödet går också att använda som rostbröd. Hamburgerbröd, korvbröd, focaccia, smörgåstårtsbröd, tekakor, olivbröd, småfranskor, limpor, våfflor, muffins, vaniljbullar, äpple och bärkakor är det som jag testat mig fram med hittils, men eftersom satserna inte blir så stora så har det en försvinnande åtgång och det behövs alltd bakas mer. Jag kokar mina bönor och kikärtor själv i en Crock-Pot, men det går lika bra med alla de olika bönsorterna som finns färdigkokta i butiken.
 
Tidigare inlägg om BÖNOR och BÖNBRÖD
Klimatsmart bönbröd
BÖNbröd och vila
Bönresan
Våffeldag i vårsolen
 
Det här är grundreceptet som jag oftast använder. Jag hittade det i en av Viktväktarnas facebookgrupper.
 
Matbröd
1 paket stora vita bönor ca 280 g avrunna bönor (kidneybönor ger ett mörkare bröd och kikärtor en lite mer speciell smak)
2 tsk bakpulver
2 msk äppelcidervinäger
2,5 msk fiberhusk
3 ägg
Lite salt
Brödkryddor eller örter för den som vill

Mixa med stavmixer eller kör i en matberedare (det gör jag). Vänta en stund så att brödet får svälla lite. Baka sedan ut det till det matbröd du vill ha på plåt eller i form, blir degen lös så går det att spritsa den, men min deg blir oftast så att jag kan baka ut den till det bröd jag vill ha. Pensla gärna med ett uppvispat ägg och strö på linfrö eller sesamfrö, eller lägg i oliver och hackade soltorkade tomater. Grädda i över/undervärme i 200 ° ca 20-30 minuter, beroende på hur stora du gör bröden. 6-8 bröd blir det av den här satsen deg.

Fikabröd
1 paket stora vita bönor ca 280 g
2 tsk bakpulver
2 msk äppelcidervinäger
2,5 msk fiberhusk
3 ägg
2 msk socker eller sötningmedel (Det här brödet blir inte så sött så vill du har ett sötare bröd ta då mer socker)

Smaksättningar kan vara 1 tsk vanillinsocker, lite vaniljpulver, rivet citronskal, 1 msk marsanpulver för kokning, 1 tsk malen kardemumma eller kanel. Ströa gärna formen och kakan med kokos. Det ger en god rostad smak.
 
Klick ut i muffinsformar eller i en mindre avlång form. Lägg på äpplelbitar och kanel, hallon, blåbär, björnbär eller det som du tycker passar. Lite marsankräm går också bra. Det blir ca 8 muffins och ca 12 bitar i en.
Jag brukar pudra över lite florsocker på fikabrödet före servering.
 
 
Som ni ser går bönbrödsreceptet att användas till många olika varianter. Grundreceptet kommer från Carita Porsetun  
 
 
 
 
1 Karin:

skriven

Ser så gott ut. Smörgåstårta 😋 Kanske måste prova jag också.

Svar: Ja, smörgåstårtsbotten av bönbröd funkar riktigt bra. Prova. 😊
basilica@live.se

2 Delfinolinen i Viken:

skriven

Du är så jätteduktig att använda nyttiga produkter i bröd osv, som ju kan vara mer onyttigt :) Luras o frestas köpa en Crock-pot :)
Jag har ännu inte bakat bönbröd osv, men använder ju bönor o frön att grodda o äta för övrigt. Belugalinser ÄR ju så goa att äta, känns riktigt lyxiga :) Jag har mungbönor som en del av det som är raw i min gröt, jättegott :)
Må bäst i din underbara bönvärld, för bönor ÄR ju så bra för hälsan, gör oss basiska :)
Dom färdiga bönorna kan vara för salta, så bör sköljas väldigt noga . . .
Hälsokraamiz med puff för baljväxterna,
:D

Svar: Trevlig valborg, 🌻🔥
Maud Granholm

3 Delfinolinen i Viken:

skriven

Just de - Trevlig Valborg på dig oxå :>

Svar: 😊
Maud Granholm

Kommentera här: